Европа

Русија планира да забрани секаква „геј пропаганда“

Russia's ban on LGBTQ rallies violates rights, European court rules

РУСКИ пратеници предлагаат да се прошири „забраната за промовирање нетрадиционални сексуални односи“ на малолетни лица за да се вклучат и возрасните, изјави во понеделникот висок пратеник.

Постојниот руски закон за „геј пропаганда“ беше усвоен во 2013 година. Тој го оневозможи одржувањето на парадите на гордоста и овозможи приведување на активисти за правата на хомосексуалците.

Руските власти велат дека го бранат моралот против, како што ги нарекуваат, антитурските либерални вредности промовирани од Западот. Активистите за човекови права велат дека овој закон се спроведува за да се заплаши ЛГБТ заедницата во Русија.

Според предложените измени, секој настан или чин за кој се смета дека е обид за промовирање на хомосексуалноста може да се казни со парична казна.

„Предлагаме да се продолжи забраната за таква пропаганда без оглед на возраста на публиката (офлајн, во медиумите, на Интернет, социјалните мрежи и онлајн кината)“, изјави шефот на Комитетот за информирање на Државната дума, Александар Хинштајн. , на социјалната мрежа Телеграм.

Претседателот на парламентот Вјачеслав Володин минатата недела рече дека Русија сега ќе може да го забрани промовирањето на „нетрадиционалните вредности“, бидејќи ја напушти организацијата за заштита на човековите права на Советот на Европа по почетокот на војната во Украина.

„Барањата за легализација на истополовите бракови во Русија сега се минато“, рече тој.

„Обидите да се наметнат овие странски вредности во нашето општество не успеаја“, додаде тој.

Хомосексуалноста до 1993 година беше кривично дело во Русија, а до 1999 година се сметаше за ментална болест.

Претседателот Владимир Путин тесно се врза за православната црква, која не ги признава истополовите бракови, и го направи својот социјален конзервативизам дел од наративот на руската политичка и културна ренесанса. 

Новиот устав донесен во 2020 година, кој ги проширува ограничувањата на претседателскиот мандат, исто така го дефинира бракот исклучиво како заедница на маж и жена.

Според рангирањето на европските нации кои се најлиберални кон ЛГБТ заедницата, наречена „Виножито Европа“, составена од ИЛГА-Европа, Русија годинава е на второто последно место.

Related posts

Leave a Comment