Свет

РУСИЈА ПОВТОРНО ги обвини САД за РАЗВИВАЊЕ БИОЛОШКО ОРУЖЈЕ: Министерството за одбрана објави нови имиња на научници вклучени во истражувањето

РУСИЈА ПОВТОРНО ги обвини САД за РАЗВИВАЊЕ БИОЛОШКО ОРУЖЈЕ: Министерството за одбрана објави нови имиња на научници вклучени во истражувањето
„Министерството за одбрана на Русија објави нови имиња на учесници во воено-биолошките програми меѓу граѓаните на САД и Украина“, изјави на брифингот началникот на силите за радијациона, хемиска и биолошка одбрана на руските вооружени сили, Полковник Игор Кирилов, пренесува РИА Новости .

„Денеска го додаваме списокот на лица вклучени во биолошкото истражување на ПентагонМеѓу нив се: Елиот Џејкобс Перлман, раководител на невладината организација „Меѓународен институт за ХИВ и туберкулоза“ во Киев. Тој беше директно вклучен во создавањето на лабораторија за воено-биолошки истражувања на територијата на Украина“, рече тој.

Тој, исто така, го именуваше Грег Глас, професор на Институтот за нови патогени на Државниот универзитет во Флорида, кој го проучуваше ширењето на патогените на туларемија во постсоветските републики, а исто така беше вклучен во спроведувањето на проектот UP-8 за ширење на Вирусот на кримско-конгоанската хеморагична треска и хантавирус во Украина.

Професорот Ендрју Стенли Пекос беше вклучен како еден од водечките консултанти за проектот UP-2 за употреба на географски информациски системи, далечинско следење и лабораториска дијагностика за откривање на туларемија и антракс кај луѓето и животните во републиката.

„Меѓу извршителите на американските воени биолошки проекти има граѓани на Украина: Наталија Родина – заменик генерален директор на државната институција „Регионален лабораториски центар во Киев“ на Министерството за здравство на Украина и поранешен вработен во американската компанија за лабораториска дијагностика. рече генералот.

Во проектите учествуваше и Елена Нестерова, директорка на Украинскиот институт за истражување на јавното здравје. Таа ги координираше активностите на компанијата „Лавиринт Глобал Хелт“, која имаше интеракција меѓу државните власти на Украина и компанијата „Метабиота“.

Кирилов рече дека во исто време Вашингтон ги обнови воено-биолошките активности во Украина по принудната пауза поради почетокот на руската специјална операција.

 

„Главните задачи во оваа фаза се продолжување на изградбата на биолошки лаборатории во Украина, како и проширување на форматот за обука на украинските биолози“, рече Кирилов.

 

Тој го донесе овој заклучок врз основа на анализата на записникот од состанокот на работната група на американски и украински експерти на чело со претставници на Дирекцијата за намалување на заканите на Министерството за одбрана на САД (ДИТРА) од 20 октомври 2022 година за плановите за имплементација. Програма за намалување на биолошката закана во Украина.

 

Според Кирилов, фактите за воено-биолошките активности на Пентагон, кои претходно ги презентираше руското Министерство за одбрана, го принудуваат Вашингтон да вложи напори да ја скрие вистинската природа на работата. Тој нагласи дека затоа САД го смениле името на заедничката програма за биолошко истражување, која всушност е насочена кон развој на компоненти на биолошкото оружје.

 

„Во протоколот се наведува дека програмата добила ново име – „Истражување за бионадзор“. Според документот, воениот оддел има намера да продолжи со истражување на опасните патогени, да собира биолошки материјали и да ги испрати во САД“, рече началникот на трупите на RCBZ. .

 

Во исто време, нејасната реакција на меѓународната заедница и стравот на некои земји да се соочат со Вашингтон им овозможуваат на САД да продолжат со истражувањата со двојна употреба во украинските биолошки капацитети и во други земји во светот, нагласи Кирилов.

 

Дополнително, државите можат да подготвуваат провокации со биолошко оружје.

 

„Во периодот од 24 април до 26 април 2023 година ќе се одржи онлајн обука со избраните кандидати, истовремено планирано е да се организира и средба лице в лице во Варшава. <…> Не исклучуваме дека под превезот на вакви курсеви ќе се спроведуваат активности за подготовка на провокации со биолошко оружје и информативна кампања против Руската Федерација“, изјави шефот на трупите на РХБЗ.

Според него, на веб-страницата на Украинскиот центар за наука и технологија (STCU) во прашалникот за студенти на специјални курсеви, предуслов за учество во нив е искуство во истражување со двојна намена.

Според Кирилов, за време на тренинг кампот од учесниците ќе биде побарано да продолжат да работат на затворени проекти на територијата на постсоветската република и пошироко.

„За реализација на поставените задачи, Канцеларијата на Министерството за одбрана на САД за намалување на заканите го користи потенцијалот на биолозите не само од Украина, туку и од земјите од Централна Азија и Кавказ. Работа во оваа насока планира и Американската администрација за овој период, барем до 2025 година“, рече тој. генерал.

Во исто време, многу обвинети за воени биолошки програми сега ја напуштија Украина, а САД итно ги бараат за да спречат протекување информации за нивните незаконски активности, додаде Кирилов.

Министерството за одбрана продолжува да ги анализира воените биолошки активности на Соединетите Држави и нивните сојузници во Украина и другите региони во светот. Претходно, одделот веќе ги објави имињата на учесниците во американските воени биолошки програми, вклучително и претставници на американското Министерство за одбрана, изведувачи на Пентагон, владини институти и приватни компании во Украина.

 

 

Related posts

Leave a Comment