Свет

Русија протера двајца бугарски дипломати

Русија во вторникот објави дека одлучила да протера двајца бугарски дипломати како одговор на протерувањето на двајца руски дипломати од Бугарија во март, во контекст на шпионска афера и зголемени тензии меѓу Москва и Западот.

Според руското Министерство за надворешни работи, одлуката била пријавена кај бугарскиот амбасадор во Москва, кој бил поканет на разговори. Се однесува на првиот секретар на Конзуларната служба и првиот секретар за трговија и економски прашања на Амбасадата.
„Мерката е одговор на неоснованата одлука на бугарската страна да прогласи за непожелни  двајца вработени во руската амбасада во Софија“, се вели во соопштението.  Бугарските власти протераа руски дипломати во март по откривањето на наводна шпионска мрежа што работела за Москва и била опремена со голем број осомничени, вклучително и претставници на бугарското Министерство за одбрана. Бугарија има традиционално добри економски односи со Русија, но од октомври 2019 година избувнаа неколку шпионски скандали што ги влошија односите.

Веќе се протерани пет руски дипломати и технички асистент во амбасадата. Русија и Западот протераа повеќе дипломати едни на други во последните неколку недели, во контекст на зголемени тензии. Москва протера десет американски дипломати како одговор на протерувањето на исто толку руски дипломати од Соединетите држави. Амбасадорите на двете земји беа повлечени на „консултации“.

Loading...

Related posts

Leave a Comment