Свет

Русија: Треба да се исчисти многу „отпад“ во односите со Америка

Europe can destroy nuclear deal with Iran, assures Russia

Многу „отпад“ ќе мора да се исчисти во односите меѓу Москва и Вашингтон, изјави заменик-шефот на руската дипломатија, Сергеј Рјабков.

„За жал, мора да се фокусираме на некаква„ акција за чистење “. „Ни престои чистење на ѓубрето акумулирано во билатералните односи, изнесување на тој отпад и некаков начин на негово рециклирање некаде“, рече Рјабков, говорејќи на состанокот на президиумот на Руската академија на науките.
Како што рече, без оглед кој ќе се всели во Белата куќа во јануари, засега не смееме да се надеваме на подобрување на односите меѓу Русија и Соединетите држави, но ситуацијата не е безнадежна .

„Ова не значи дека руско-американските односи се безнадежни. Во овие односи, според мое мислење, постои цела низа прашања, од кои некои се целосно итни. „Секоја администрација во Вашингтон ќе мора да се справи со нив, и, соодветно, ние во Москва, почнувајќи од претпоставката дека двете страни мора одговорно да пристапат кон задачите за обезбедување меѓународна безбедност и стратешка стабилност“, додаде тој.

Заменик-министерот за надворешни работи на Русија посочи дека во последните години нема напредок во односите меѓу Москва и Вашингтон.

„За жал, имајќи ги предвид спецификите на перцепцијата на Русија во САД, не беше можно да се оди напред во последните години. „Регресијата и свесната желба на Вашингтон да ги создаде тие урнатини се забележани во многу насоки, со кои ќе треба да се справи“, рече Рјабков.

 

Контрола на оружјето

Според него, Москва ќе вложи интензивни напори за да не ги пропушти шансите за одржување дијалог со Соединетите држави за контрола на оружјето .

„Продолжувањето на дијалогот со Америка за контрола на оружјето е императив . Она што ќе биде можно во таа сфера е тема, за која, се разбира, зборуваме. Но, постои одреден минимум програми, тоа е очигледно. „Мислам дека ќе продолжиме со интензивни напори за да не се пропуштат никакви шанси во таа област“, ​​рече тој.

Конечно, дипломатот додаде дека е неопходно да се избегнат ризиците од неконтролирана ескалација со Соединетите држави, истакнувајќи дека сите комуникациски канали треба да работат.

Related posts

Leave a Comment