Свет

Русија ја забранува „ЛГБТ пропагандата“ кај сите возрасти

Правните лица се соочуваат со парична казна до пет милиони рубли

Руските пратеници во четвртокот го поддржаа предлог-законот со кој би се проширила постоечката забрана за промовирање „ЛГБТ пропаганда“ меѓу децата за да се вклучат луѓе од сите возрасти, што критичарите го гледаат како обид за дополнително заплашување и угнетување на сексуалните малцинства.

Властите веќе ги искористија постоечките закони за да ги запрат маршевите на гордоста и да ги приведат активистите за правата на хомосексуалците.

Според новиот закон, кој беше едногласно усвоен во прво читање од Долниот дом на Државната дума, секој настан или чин за кој се смета дека промовира хомосексуалност на Интернет, во филмови, во книги, реклами или во јавноста може да се санкционираат со тешки казни.

Пратениците велат дека го бранат моралот против, како што велат, „неруските“ либерални вредности промовирани од Западот, но групите за човекови права велат дека потезите се дизајнирани да забранат застапеност на малцинствата како што се лезбејките, хомосексуалците, бисексуалците и трансродовите луѓе (ЛГБТ ) луѓе во јавниот живот.

Според законот, граѓаните може да бидат казнети со парична казна до 400.000 рубли (6.500 долари) за промовирање „ЛГБТ пропаганда“.

Правните лица се соочуваат со парична казна до пет милиони рубли, додека странците кои ќе бидат прогласени за виновни ќе бидат депортирани од Русија.

Related posts

Leave a Comment