Свет

Руската амбасада ги соопшти деталите за протерувањето на дипломатите од Бугарија

Руската амбасада ги соопшти деталите за протерувањето на дипломатите од Бугарија

Руската амбасада во Бугарија ги појасни информациите за тоа кој руски дипломатски персонал ќе биде протеран од земјата.

Според ТАСС, повикувајќи се на руската дипломатска мисија, Бугарија протерува руски пратеник, генерални конзули во Варна и Русе и директор на културен и информативен центар.

Исто така, сите дипломати и технички персонал ќе бидат протерани од рускиот генерален конзулат во градот Русе во Бугарија.

Амбасадата истакна дека поради протерувањето на дипломатите, рускиот генерален конзулат во Варна практично останува без вработени.

Претходно се дозна дека  Бугарија протерува 70 руски дипломати  и технички персонал од руската амбасада.

Руското МНР веќе најави подготвеност да одговори на оваа одлука .

Related posts

Leave a Comment