Свет

Руската делегација во ОН побара враќање на американското нуклеарно оружје во САД

Deterring US Adversaries with Fewer Nuclear Weapons | ASP American Security  Project

Американското нуклеарно оружје мора да се отстрани од Европа и да се врати на територијата на нивното првобитно распоредување. Ова во петокот го соопшти заменик-шефот на руската делегација во ОН Андреј Белоусов.

„ Американското нуклеарно оружје мора да се врати на националната територија, мора да се елиминира инфраструктурата за нивно распоредување во Европа, НАТО мора да престане со практиката на заеднички нуклеарни мисии “, рече Белоусов.

Покрај тоа, високиот функционер нагласи дека главниот одговор на Русија на одредени надворешни закани е присуството на нуклеарен капацитет. Според него, ескалацијата на ситуацијата во Источна Европа ја потврдува валидноста на загриженоста на руската влада.

Шефот на руската делегација во ОН додаде и дека американските власти грубо го прекршиле принципот на еднаква и неделива безбедност испраќајќи дел од нуклеарниот потенцијал во земјите на НАТО.

Претходно, шефот на кинеската делегација на конференцијата за преглед на нуклеарно оружје, Фу Конг , рече дека американските власти треба да го повлечат нуклеарното оружје од Европа и да не го распоредуваат во други региони во светот.

Related posts

Leave a Comment