Свет

Руската Федерална безбедносна служба во средата објави дека ја забранила екстремистичката верска организација Јеховини сведоци (забранета во Русија) во градот Севастопол на Крим

Јеховините сведоци се меѓународна религиска организација која има контроверзни ставови за суштината на христијанската вера и дава посебни толкувања на многу општоприфатени претстави за христијанството

 

Руската Федерална безбедносна служба во средата објави дека ја забранила екстремистичката верска организација Јеховини сведоци (забранета во Русија) во градот Крим во Севастопол.

“Руската филијала на ФСБ во Република Крим и градот Севастопол ја попречија нелегалната активност на членовите на Севастополската ќелија на меѓународната верска организација, окарактеризирана како екстремистичка на територијата на Русија”, рече ФСБ.

 

Според ФСБ, келијата на Јеховините сведоци во Севастопол била основана од еден локален граѓанин кој организирал собири и верски говори на кои ги промовирал идеите на оваа верска група и регрутирал нови членови.

Поведено е кривично дело против следбеникот на Јеховините сведоци за организирање на активностите на оваа религиозна организација. Ако биде прогласен за виновен, тој се соочува со 10 години затворска казна.

 

ФСБ, полицијата и Националната гарда спроведоа претреси во становите на членовите на групата и на нивните места за состаноци. Тие запленија повеќе од 70 предмети како и верска екстремистичка литература, 250 извештаи за собирање на донации и одржување верски служби, книшки на Јеховините сведоци за верски предавања, упатства за мерки за заговор и како да комуницираат со агенциите за спроведување на законот, покрај документите за одбивање трансфузија на крв како и мобилни телефони, лаптопи и електронски уреди за складирање податоци.

Јеховините сведоци се меѓународна религиозна организација која има контроверзни ставови за суштината на христијанската вера и дава поинакви толкувања на многу вообичаени прифатени идеи.

Во август 2017 година, руското Министерство за правда ја стави организацијата Јеховини сведоци и нејзините 395 локални религиозни ограноци на листата на организации забранети во земјата. Рускиот Врховен суд го задоволи барањето на Министерството за правда да ја затвори организацијата на 20 април 2017 година.

 

Related posts

Leave a Comment