Свет

Рускиот Патријарх Кирил: Богатите Руси кои одбиваат да го споделат своето богатство со луѓето кои имаат потреба се на пат кон пеколот

Богатите Руси кои одбиваат да го споделат своето богатство со луѓето кои имаат потреба се на пат кон пеколот, предупреди поглаварот на Руската православна црква, патријархот Кирил.

Богатството е оправдано само кога лицето кое го поседува „е подготвено да даде значителен дел од своите средства на оние кои имаат потреба, кои страдаат“, рече патријархот Кирил за време на неговата неделна служба во катедралата Христос Спасител во Москва.

Во овој случај, „Бог ќе му помогне да го зголеми својот материјален имот“, додека луѓето нема да им завидуваат на тие богатства и нема да го гледаат својот работодавач како „непријател“ , инсистираше тој. 

„Да даде Господ нашите [руски] богаташи, кои се родени во православна земја и од кои многумина имаат врски со Црквата, секогаш да го разбираат тоа“, рече Патријархот.

Но, ако човек со многу пари не може да им помогне на оние на кои им треба, тогаш „ова е патот до пеколот и нема што друго да се каже овде“, објасни Кирил.

Тој ги навел зборовите на Исус од Библијата, кој рекол дека „тешко му е на богат човек да влезе во царството небесно“.

„Ако богат човек не може да го види страдањето на ближниот и не помага, тоа е јасно пат далеку од Бога, далеку од Христос и неговото царство. Колку повеќе пари има некој, толку поголема одговорност лежи на неговите рамена за неговото земно постоење“, им рече црковниот водач на верниците.

Related posts

Leave a Comment

error: Content is protected !!