Свет

Рускиот шеф за безбедност укажа на недостаток на информации во врска со нафтените танкери

 

Нема доволно информации за неодамнешниот напад на нафтените танкери во Оманскиот Залив, изјави во четвртокот на прашањето на медиумите Николај Патрушев, секретар на Советот за безбедност на Русија.

“Мислам дека нема доволно информации за да се извлечат заклучоци, но ние сме заинтересирани да собереме информации и докази”, истакна Патрушев. “Информациите што нашите партнери ги обезбедија не можат да помогнат да се утврди кој ги извршил нападите и во чиј интерес”, додаде тој.

Според Патрушев, тој не разговарал за инцидентот со неговиот ирански колега Али Шамхани на нивниот состанок во Уфа. Рускиот шеф за безбедност се надева дека во догледно време сите факти за инцидентот ќе бидат решени “, особено во поглед на информациите што ги обезбедуваат руските разузнавачки агенции”.

На 13 јуни, двајта танкери за нафта се запалија по наводниот напад во Оманскиот Залив. Членовите на екипажот на јапонскиот Kokuka Courageous танкер беа спасени од уништувачот на USS Bainbridge, додека иранските погранични стражари го евакуираа екипажот на танкерот на Норвешкиот танкер Алтаир, кој во кипажот вклучуваше и руски државјани, во пристаништето Јаск. САД, поддржани од Велика Британија и Саудиска Арабија, го обвинија Иран за инцидентот, кој ги негираше сите обвинувања.

 

Related posts

Leave a Comment