Свет

Руските воени специјалци пристигнуваат во италијанскиот град Бергамо за да помогнат во решавањето на коронавирусот

Помеѓу  22 март и почетокот на 25 март, 15 руски авиони слетаа во Италија за да го донесат потребниот персонал и опрема

БЕРГАМО / Италија /, 26 март. Руските воени специјалци пристигнаа во италијанскиот град Бергамо, каде ќе им помогнат на локалните власти во справувањето со појавата на коронавирусот, изјави извор од руското Министерство за одбрана за новинарите.

„Конвој со специјална опрема со специјалци од руското Министерство за одбрана пристигна на аеродромот Орио ал Серио во Италија, кој ќе служи како база за заедничкото руско-италијанско антикоронавирусно седиште“.

Рускиот конвој покрива над 600 км од воздушната база на италијанските вооружени сили во Пратика ди Маре (30 км југо-западно од Рим, Италија) до Бергамо. Во колоната беа опфатени 22 руски специјални возила и автобуси со воени специјалци.

„Конвојот, кој пристигна во Бергамо, вклучуваше мобилен комплекс за анализа и дијагностика, ефикасна мобилна опрема за дезинфекција со залиха на средства за дезинфекција, како и специјална опрема за згрижување на ново инфицирани со коронавирусна инфекција во сериозна состојба“, рече изворот на министерството. „Руската опрема беше придружена од италијански карабинери во текот на патувањето“.

Бергамо, град во северна Италија (провинција Ломбардија) е еден од епицентрите на појавата на КОВИД-19 во Италија со рекорден број на инфекции и смртни случаи во земјата. По наредба на рускиот претседател Владимир Путин, руското Министерство за одбрана испрати неколку воени авиони во Италија кои пренесоа виролози, епидемиолози и потребната опрема во земјата. Според министерството, групата вклучува специјалци кои директно учествувале во борба против појавата на африканска свинска треска , како и во развојот на вакцини против ебола и чума. Авионите испорачаа и мобилни станици за аеросолна дезинфекција на транспорт и територии и медицинска опрема.

Помеѓу 22 март и почетокот на 25 март, 15 руски авиони слетаа во Италија за да го донесат потребниот персонал и опрема.

 

Related posts

Leave a Comment

error: Content is protected !!