Свет

Руските воздухопловни сили отворија пекол над северозападна Сирија

Руските воздухопловни сили почнаа голем напад врз северозападна Сирија вечерва, насочени кон неколку области контролирани од страна на џихадистите и бунтовниците поддржани од Турција.

Според воениот извор во Хама, руските воздухопловни сили во голема мерка го нападнале северниот дел на Хама и јужниот дел на Идлиб, напаѓајќи ги позициите на Хајат “Тахрир ал-Шам” и “Јејш ал-Изза” во северозападниот дел на Сирија.

Меѓу целните градови од руските воздухоплови вечерва беше упориштето на Џајш ал-Изза на Кафр Зита, кое се наоѓа јужно од границата на Идлиб.

Руските воздухопловни сили исто така, беа целеа на неколку други места, каде што Џејш Ал-Изза и Хејат Тахрир Ал-Шам отпочнаа напади со проектили и артилериски гранати врз руски и сириски цели.

Овој напад од страна на руските воздухопловни сили доаѓа како одговор на милитантниот напад врз владиното упориште на Масајаф во западниот дел на Хама.

Нападот на џихадистите на Масајаф резултираше со смрт на најмалку седум лица, вклучувајќи и две медицински сестри кои беа на должност во Националната болница Масајаф.

Националната болница “Масајаф” страдаше од материјална штета како резултат на овој џихадистички напад, но опозициските активисти негираа дека го насочуваат.

Related posts

Leave a Comment