Свет

Руските медиуми Спутник и РТ спречени да присуствуваат на глобалната конференција за слобода на медиумите во Лондон

 

Потегот на Обединетото Кралство да ги спречи руските медиуми Спутник и РТ да присуствуваат на глобалната конференција за слобода на медиумите во Лондон е пример за двојни стандарди, изјави за новинарите во вторникот претседателот на руската државна Дума Вјачеслав Володин.

“Двојните стандарди сега се очигледни во политиката на САД, Велика Британија и другите земји кон медиумите. На крајот, треба да ја признаеме оваа реалност бидејќи ние бевме восхитени од она што тие го предложија за нас,но рекоа едно нешто а направија друго “, рече Володин.

“Штом нашата земја стана силна и нашиот глас почна да се слуша и кога гласот на вистината стана опасен, тие земји, кои зборуваа за демократија, преминаа низ сето ова и рекоа: Па, да, тоа беше во минатото, а сега имаме нови стандарди, и ние нема да ви дозволиме да бидете тука “, рече тој.

Претходно, Министерството за надворешни работи на Обединетото Кралство ја негираше акредитацијата за Глобалната конференција за слобода на медиумите во Лондон за новинската агенција Спутник и телевизискиот канал РТ. Портпаролката на Министерството за надворешни работи објасни дека РТ и Спутник не биле акредитирани поради “нивната активна улога во ширењето на дезинформации”.

Глобалната конференција за слобода на медиумите ќе се одржи на 10 и 11 јули. Форумот ќе се фокусира на теми како што се заштита на правата на новинарите, борба против лажни вести и гонење на лица кои извршуваат злосторства против претставниците на медиумите

 

Related posts

Leave a Comment