Колумни

Руските пранкстери го наседнаа македонскиот премиер Заев да издаде државни тајни за Москва – Колумна на американскиот политички аналитичар Андреј Корибко

 

 

Двајца познати руски пранкстери го имитираа поранешниот украински претседател Порошенко и го наседнаа македонскиот премиер да издаде неколку државни тајни, од која најважна е неговото сомневање  дека Србија поттикната од Русија води преговори за размена на територии со својата автономна покраина, Косово и Метохија.

Сите во Република Македонија зборуваат за најновиот скандал поврзан со Русија , но за разлика од досегашната практика  низ светот, овој пат моќната Евроазија не се обвинува за било каква инволвираност. Двајцата евроазијски познати шегаџии го имитираа поранешниот украински претседател Порошенко, зборувајќи со македонскиот премиер најмалку три пати во текот на изминатите 12 месеци, што резултираше со два можни нелегални приеми од страна на шефот на државата на оваа балканска земја. Заев реагираше позитивно кога беше советуван да го спроведе референдумот за името минатиот септември, па дури и изрази интерес за поткуп на Патријархот Вартоломеј од 100.000 долари, за да ја признае Македонската православна црква. Освен тоа, самите разговори  ги прекршија дипломатските протоколи со тоа што се одвиваа надвор од воспоставените безбедносни канали на комуникација, кои би можеле да ги спречат разговорите кои се случија, и кои доведоа до откривање на доверливи информации за политичките позиции на трети земји како Грција во еден од случаите .

Без оглед дали намерите на руските шегаџии се безнамерни или подмолни, непогрешлив исход е дека нивната “шега” има длабоко стратегиско влијание врз политичката ситуација во Македонија, иако исто така доведе до целта повторно да потврди некои “политички непријатни” сомневања за улогата на Русија на Балканот. Заев зборуваше неколку пати за тоа како тој верува дека Русија стои зад подготвеноста на Србија да преговара за територијална размена со нејзината ( окупирана од НАТО ) автономна покраина Косово и Метохија, за која тој вели дека би можела да создаде нов стандард во меѓународните односи ако успешно се реализира, што потоа ќе го легитимизира повторното обединување на Русија со Крим и веројатно претстојното обединување со Абхазија, како и формалното вклучување на Турската Република Северен Кипар во Турција, силно сугерирајќи дека претседателот Путин би можел да изврши притисок врз неговиот српски колега да се согласи со тој договор со цел да ги реализира интересите на својата сопствена земја, како и новооткриениот турски партнер (кој исто така може да го примени овој модел и во Северна Сирија еден ден).

Треба да се нагласи дека на снимките од разговорите нема никакви знаци дека оваа конспирација за размена на територии е вистинита, но Заев е убеден дека е вистина и се чувствува сигурно за  постојано да го предупредува лажниот Порошенко за оваа претпоставена шема. Не само тоа, туку ретроактивно го потврдува и сопственото гледиште на авторот, изразено претходно оваа година, дека влијанието на влијателниот руски совет за меѓународни работи (РИАЦ), кој треба да оди заедно со планот на Тимотеј Помали за геополитички реинженеринг на Балканот, би можел да добие поддршка во Кремљ. Не само тоа, туку исто така објаснува зошто Русија ја призна неуставната “промена на името” на Македонија бидејќи според него тој потег е дел од ” Новиот Балкан” Визија артикулирана од поранешниот британски дипломат и поддржана од една од највисоките московски институции за креирање политики. Без оглед на реалноста, сепак е доволно значајно дека барем еден регионален шеф на држава ја обвинува Москва дека го следи овој голем стратешки крах, што, најверојатно, ќе остане во фокусот на  интересот на луѓето од Балканот уште некое време.

 

Андреј Корибко

Андреј Корибко е американски политички аналитичар стациониран во Москва, специјализиран за врска помеѓу американската стратегија во Афро-Евроазија, Кинеската глобална визија ,,еден глобален пат  за поврзување,, – “Новиот  пат на свилата” и “Хибридната војна”.

 

Извор – EURASIAFUTURE

 

Related posts

Leave a Comment