Свет

Руските хеликоптери ловат џихадисти во северо-источна Латакија: видео

 

Руските воздушни сили неодамна ги засилија своите напади против џихадистичките бунтовници во северо-источниот дел на областа Латакија, бидејќи нивните сојузници од сириската арапска армија (ССА) ја продолжуваат својата офанзива кај Кабани.

Користејќи ги и нивните хеликоптери и авиони, руските воздухопловни сили немилосрдно ги таргетираат џихадистите од Хајат Тахрир Ал Шам и Исламската партија на Туркстан во регионот Абабал ал-Акрад во Латакија.

Овие воздушни напади помогнаа да ја придвижат 4-та оклопна дивизија на сириската армија во предградието на Кабани, каде што работат на завземање на последните точки пред да влезат во градот.

Се верува дека откако ќе се завземат овие точки, џихадистичките бунтовници, кои се составени од многу странски борци, ќе се повлечат од Кабани кон селата околу Јиср Ал-Шгур.

Кабани, кој веќе подолго време е под џихадистичка контрола, е клучот за евентуалниот напад на сириската армија врз џихадистичкото упориште Јиср Ал-Шугур во западен Идлиб.

 

video
play-rounded-fill

Related posts

Leave a Comment