Свет

Руски војник ослободен од заробеништво сведочеше за малтретирањето од страна на украинската војска(ВИДЕО)

Руски војник зборуваше за малтретирање од страна на украинската војска

„Не ставија до ѕид, имаше многу луѓе со оружје. Сите нудеа да направат нешто со нас: некој понуди да ни пука во нозете, некој едноставно понуди да не убие“, рече војникот за Раша Тудеј на руски.

Според него, меѓу украинската војска имало едно лице кое рекло дека „не вреди да се убиваат руски војници, бидејќи тие ќе бидат потребни за нешто“.

„Во секој момент навечер можевте да слушнете: „Пилоти, спиете ли? Ги принудуваа да одговорат: „Не спиеме, го чуваме небото“, додаде соговорникот.

Тој исто така нагласи дека украинската војска постојано ги исмевала руските пилоти и вели дека ако се вратат во Русија, тогаш тоа ќе биде само со инвалидитет.

Претходно, прес-бирото на руската служба за надворешно разузнавање објави дека Киев се обидува да спречи понатамошно објавување на видео од тортурата на руските воени заробеници од страна на украинските националисти.

На 27 март, шефот на Истражниот комитет на Русија Александар Бастрикин наложи да се утврдат околностите за малтретирањето на украинските националисти со заробените руски војници.

Како што е наведено во Истражниот комитет, на видеото објавено претходно, националистите се крајно сурови кон затворениците.

Официјалниот претставник на руското Министерство за одбрана, генерал-мајор Игор Конашенков изјави дека милитантите вклучени во малтретирањето и водачите на режимот во Киев, кои повикуваат на малтретирање на руската војска, ќе бидат пронајдени и ќе сносат тешка одговорност.

 

Related posts

Leave a Comment