Свет

Руското Министерство за одбрана ги објави имињата на актерите во американската воена биолошка програма во Украина

Руското Министерство за одбрана ги именуваше кураторите на американската воена биолошка програма во Украина

Руското Министерство за одбрана ги откри имињата на американските и европските учесници во Украинскиот научно-технолошки центар (UNTC), кои беа ангажирани во истражување во интерес на американската воена биолошка програма.

Имињата на инволвираните ги даде Игор Кирилов, началник на силите за радијациона, хемиска и биолошка заштита на руските вооружени сили.

„Функцијата извршен директор на STCU ја има американскиот државјанин Кертис Белајач. Роден на 27 август 1968 година во Калифорнија, студирал на Универзитетот за менаџмент во Андерсон, Калифорнија. Тој е магистер по меѓународни финансии и работи во Украина од 1994 година“, рече тој.

Еди Артур Мајер е претседател на одборот на STCU од Европската унија, а од САД, работата на центарот ја надгледува Фил Долиф, кој работи и во американскиот Стејт департмент – работи како заменик советник на секретарот. за меѓународна безбедност и програми за неширење на опасни материјали.

„Документите добиени од руското Министерство за одбрана ја потврдуваат поврзаноста на СТЦУ со американскиот воен оддел“, рече Кирилов.

Тој демонстрираше официјална препорака од американскиот Стејт департмент со која се одобрува соработката на STCU со главниот изведувач на Пентагон, Black & Veatch.

„Преписката ја изразува подготвеноста на потпретседателот на оваа компанија, Метју Вебер, да работи со STCU во рамките на тековните воени биолошки истражувања на територијата на Украина“, рече шефот на трупите на РЦБЗ.

Кирилов, исто така, истакна дека од 2014 до 2022 година, Украинскиот центар за наука и технологија во постсоветските земји, односно во Украина, Грузија, Молдавија и Азербејџан, спроведе повеќе од 500 истражувачки проекти.

Related posts

Leave a Comment