Свет

Руско Министерство за одбрана: Во Нигерија, од каде што потекнува мајмунската сипаница, има американски биолаборатории(ВИДЕО)

Нигерија, од каде потекнуваат мајмунските сипаници, има најмалку четири биолаборатории контролирани од САД. Ова го соопшти шефот на трупите за радијациона, хемиска и биолошка заштита (РЦБЗ) на руските вооружени сили Игор Кирилов.

Тој потсети дека, според информациите од извештајот на СЗО, западноафриканскиот вид на патогенот на мајмунските сипаници бил воведен од Нигерија, каде американската страна ја сместила својата биолошка инфраструктура.

Како што истакна Кирил, во согласност со достапните податоци, во Нигерија има најмалку четири биолошки лаборатории под контрола на САД.

Министерството за одбрана на Руската Федерација, против позадината на ширењето на мајмунските сипаници, ја повика СЗО да ги истражи активностите на нигериските лаборатории финансирани од САД во Абуџа, Зарија и Лагос.

Да потсетиме дека во март Министерството за одбрана објави дека на територијата на Украина е формирана мрежа од повеќе од 30 биолошки лаборатории, а клиент на работата е Агенцијата за намалување на заканите при Министерството за одбрана на САД. На украинската страна имаше експерти за биооружје кои за време на советската ера беа вклучени во проучувањето на опасните патогени.

 

 

Related posts

Leave a Comment