Свет

Руско Министерство за одбрана: САД развиле дрон за ширење на заразени инсекти

Генерал-полковник Игор Кирилов, началник на силите за радијациона, хемиска и биолошка одбрана на руските вооружени сили, изјави дека САД развиле дрон со контејнер за ширење на заразени инсекти во воздухот.

Според него, постои документ бр.8967029 за беспилотно летало за ширење на заразени инсекти во воздухот, издаден од Американската агенција за патенти и трговски марки.

Во описот на патентот се вели дека овој уред ќе помогне да се уништат или онеспособат непријателските трупи без ризик за американскиот воен персонал.

„Како што знаете, според американскиот закон, американскиот патент не може да се одобри во отсуство на реален уред. Така, можеме да заклучиме дека контејнерот како средство за испорака на биолошки агенси е развиен и произведен “, рече шефот на трупите на РКхБЗ.

Претходно Кирилов рече дека има повеќе од 50 биолаборатории под контрола на Пентагон во близина на границите на земјата .

Related posts

Leave a Comment