Свет

Руско Министерство за одбрана: САД се обиделе да тестираат неодобрени лекови на украинската војска

Руско Министерство за одбрана: САД се обиделе да тестираат неодобрени лекови на украинската војска

Соединетите Држави се обидоа да тестираат нови, претходно непроверени лекови на украинскиот воен персонал, изјави Игор Кирилов, шеф на руските сили за радијација, хемиска и биолошка одбрана, на неформалниот состанок на Советот за безбедност на ОН.

Тој изјави дека руското Министерство за одбрана анализирало информации за студии врз  украинската војска.

„Добиени се документи кои потврдуваат обид за тестирање на претходно неиспитани лекови на украински војници. Станува збор за системот за скрининг на длабоки лекови за фармацевтски производи, кој не ја поминале процедурата за лиценцирање во Соединетите држави и Канада“, рече Кирилов.

Таквата работа е забранета во САД и затоа воениот оддел ја извршува надвор од нив, нагласи тој.

„Посебниот цинизам на американските спонзори лежи во фактот што развивачот, Skymount, понуди да го купи овој систем на комерцијална основа, и покрај фактот што вработените во украинското Министерство за одбрана беа регрутирани како волонтери“, потенцираше Кирилов.

Кирилов додаде дека во 2010 година индонезиските власти ја прекинале работата на медицинскиот центар на американската морнарица во Џакарта поради бројни прекршувања.

Дополнително, добиените материјали биле користени во интерес на фармацевтската компанија Гилеад, поврзана со Пентагон. Таа спроведе испитувања на нејзиниот лек Совалди во грузискиот центар Лугар, кои потоа завршија со смртни случаи меѓу пациентите, пишува агенцијата .

Кирилов, исто така, истакна дека американската администрација постојано го гради американскиот воено-биолошки потенцијал во различни региони во светот, на границата со Русија и Кина веќе има околу 60 објекти, модернизирани од 2005 година со пари на Пентагон.

Related posts

Leave a Comment