Свет

САД воведувааат нови санкции : На удар Русија и Кина

Getty Images / Марк Вилсон

САД воведоа нови санкции кон 13 странски компании и физички лица од Кина, Ирак, Русија и Турција за нивната поддршка на иранската ракетна програма.

„Наметнавме двегодишни дискрециони санкции за 13 лица и компании кои вклучуваат ограничувања на набавките на владата на САД, државна помош од САД и извоз“, се вели во соопштението.

Тој додаде дека воведувањето на овие мерки потенцираат дека иранската ракетна програма останува значајна грижа по прашањето за неширење и дека е во согласност со напорите на САД да ги искористи сите расположиви мерки за да се спречи Иран да ги унапреди своите ракетни способности.Сите 13-тина беа обвинети за кршење на законот за не-пролиферација (оружје за масовно уништување)  во Северна Кореја, Сирија и Иран од 2000та година.

Related posts

Leave a Comment

error: Content is protected !!