Свет

САД во Биолабораториите во Украина развивале генетско оружје наменето за словенските народи

Воениот аналитичар, заменик-претседател на Руската академија за ракетни и артилериски науки, Константин Сивков, во разговор за РТ ги коментираше информациите за протекување на документи од Министерството за економија и Министерството за здравство на Украина кои го потврдуваат учеството на Киев во распоредувањето на американска воена биолошка програма во земјата.

„Американските биолаборатории се појавија на територијата на Украина долго пред 2010 година – се чини, сепак, под Кучма. Зошто Вашингтон ја избра Украина за ова? Тие експерименти кои Американците ги спроведуваат во овие лаборатории не можат да се спроведат на самата територија на САД, според нивното законодавство. Американците, всушност, го третираат украинското население како папуанци, на кои може да се тестираат исклучително опасни патогени“, рече Сивков.

Според експертот, ветувачките области на активност на американските биолаборатории во постсоветскиот простор не биле ограничени на развојот на заразни или вирусни патогени.

„САД сè уште се обидуваат да создадат биооружја со помош на генетска технологија што ќе делува против одредени етнички групи. И во Украина се разработуваше сценарио со влијание врз словенскиот генски базен “, рече тој.

Сивков нагласува дека американските истражувачи, бидејќи биле надвор од јурисдикцијата на САД, си дозволиле „исклучително сомнителни експерименти“.

„Конкретно, беше дозволено и директно ослободување на патогени во животната средина. Ова, очигледно, беше поврзано со необјасниви избувнувања во Украина на разни видови ретки и атипични инфекции за областа “, заклучи воениот аналитичар.

Претходно, на социјалната мрежа Телеграм се појавија објави , веројатно со протекување од официјални украински извори. Објавените документи го содржат одговорот на Министерството за економски развој и трговија на Украина од 24 мај 2013 година на жалбата на пратеникот I. Schweitz во врска со имплементацијата од Black & Veatch Special Projects Corp. „Програми за намалување на биолошките закани“.

Во писмото се наведува дека уште во јануари 2013 година, Амбасадата на САД аплицирала до украинското министерство со барање да се пререгистрира проектот во врска со неговото продолжување до 20 септември 2017 година (истечен на 31 мај 2013 година).

Министерството за економија на крајот одби, бидејќи доставените документи не ги исполнуваа условите од резолуцијата на Кабинетот на министри.

Истото писмо ја одразува и позицијата на украинското Министерство за здравство, што укажува дека американскиот изведувач претставен од Black & Veatch Special Projects Corp. не одговара на украинското законодавство во областа на биолошката безбедност, американската компанија нема проектна и известувачка документација и акти на извршената работа.

Поради тоа, украинското Министерство за здравство предложи да се прекине извршувањето на договорот додека не се отстранат проблемите и не се направат соодветни измени на договорот со Министерството за одбрана на САД.

Телеграм објави и документ наречен „заеднички меморандум на Државниот комитет за ветеринарна медицина на Украина и Националната академија на аграрните науки“. Датира од 6 октомври 2010 година и во него се зборува и за скандалозен проект. Конкретно, се известува дека како дел од програмата за истражување на патогени, примероците прво ќе се консолидираат во една референтна лабораторија. Потоа, атенуираните соеви се предлагаат да се испратат на периферијата за понатамошни истражувања.

Related posts

Leave a Comment