Политика

САД : Загрижени сме за руските намери да го поткопаат Преспанскиот Договор

Соединетите држави имаат големи надежи дека Европската унија ќе отвори разговори за пристапување следниот месец со Северна Македонија и Албанија и дека ќе го сметаат за неопходен европскиот пат на овие земји, изјави американскиот специјален претставник за Западен Балкан Метју Палмер за бугарско радио.

„САД се надеваат дека одговорот на тоа прашање ќе биде да. Веруваме дека и двете држави се, во целост, квалификувани. Веруваме дека ова е важен сигнал за испраќање во регионот. Од суштинско значење е и Северна Македонија и Албанија да имаат јасен европски пат и европска перспектива “, рече Палмер.

Палмер, кој е во улога на специјален претставник на САД од август 2019 година, изрази загриженост за вклученоста на Русија во Западен Балкан и како што ги нарече обиди за поткопување на меѓународната поддршка за сега едногодишниот договор меѓу Северна Македонија и Грција со кој заврши 27 – годишниот спор меѓу двете земји и го отстрани спротивставувањето на Атина кон пристапувањето на Македонија во ЕУ и во НАТО.

„Загрижени сме за намерите на Русија за Западен Балкан. Јас би укажал и на руските напори да се поткопа поддршката за Преспанскиот договор меѓу Атина и Скопје, како уште еден пример на злобните активности на руската држава “, рече Палмер.

Тој додаде дека Русија „претпочита Западен Балкан  кршлив, разединет, сомнителен и со елементи на хаос“, за кој вели дека е област каде Русите можат да ги зголемат тензиите за да ја искористат ситуацијата и да создадат разединување помеѓу Западен Балкан и меѓународната заедница.

Loading...

Related posts

Leave a Comment