Свет

САД и Велика Британија обвинуваат: Генералниот штаб на руските воени сили изврши хакерски напади врз стотици цели ширум светот

Хакерски напад

Во заедничкиот извештај, американските и британските разузнавачки служби го обвинија Генералниот директорат за разузнавање на Генералштабот на руските вооружени сили (ГРУ) за хакерски напади врз стотици владини и приватни структури ширум светот и предупредија дека најверојатно сè уште има хакерски обиди.

„ГРУ, Воената единица 26165, го искористи кластерот Каберне од средината на 2019 година до почетокот на 2021 година за да спроведе големи, дистрибуирани и анонимни обиди да добие пристап до стотици владини и приватни установи низ целиот свет со употреба на груба сила“, се вели во соопштението. 

Националната агенција за безбедност, Федералното биро за истраги (ФБИ) и Агенцијата за сајбер безбедност и заштита на инфраструктурата, заедно со Националниот центар за сајбер безбедност на Велика Британија, ги изнесеа споменатите обвинувања против хакерски групи кои наводно се поврзани со ГРУ.

„Тие напори веројатно продолжуваат до денес“, тврдат разузнавачките служби.

Според нивните податоци, целите на кампањата се стотици американски и меѓународни структури, вклучително и владини и воени структури во САД .

Иако нападот има глобален обем, повеќето од целите се во САД и Европа, потенцираат разузнавачките служби.

Извештајот детално ги опишува методите на хакери и содржи препораки како да се заштитите од хакерски обиди.

Западните земји, вклучително и Велика Британија, постојано ја обвинуваат Русија за мешање во внатрешни работи и сајбер напади . Русија ги негираше сите обвинувања , велејќи дека западните земји не доставиле докази. Москва повеќе пати изјавуваше дека е подготвена за дијалог за безбедноста во мрежата.

Related posts

Leave a Comment

error: Content is protected !!