Свет

САД : Повлечени обвиненијата против Мајкл Флин, Трамп се закани дека администрацијата на Обама ќе плати голема цена

Majkl Flin

Министерството за правда на САД ја отфрли кривичната пријава против поранешниот советник за национална безбедност на претседателот Трамп, Мајкл Флин, јави Си-Ен-Ен.

Пред три години, Трамп го отпушти Флин затоа што лажеше за неговите контакти со Русија, а специјалниот претставник Роберт Милер го повика да соработува во „руската истрага“.

Барањето за откажување од случајот, поднесено денес до сојузниот судија на Окружниот суд во Вашингтон, е ненадеен крај на долготрајната правна битка која неодамна беше плодна основа за нападите на Трамп врз поранешното раководство на ФБИ, кое не му се допаѓа.

Судот сепак мора официјално да го одобри ова барање, во кое Министерството за правда го осуди ФБИ за сослушувањето на Флин во првите недели од претседателствувањето на Трамп.

Министерството оцени дека оваа контраразузнавачка истрага на Флин заради неговите контакти со Русија, не е „повеќе оправдана“.

„Откако ги разгледа сите факти и околности на овој случај, вклучувајќи ги и новооткриените информации презентирани во дополнителните обвиненија, владата заклучи дека ФБИ неоправдано го испрашувала Флин и дека истрагата, која Бирото се подготвуваше да ја затвори, бидејќи не доведе до било какви понижувачки информации, повеќе не е оправдана “.

Министерството за правда исто така смета дека не може да се докажат сомневањата дека Флин лажел, ниту дали неговите лаги биле значајни.

“Владата не е уверена дека разговорот од 24 јануари 2017 година е спроведен на легитимна истражна основа и затоа не верува дека изјавите на Флин биле значајни, дури и ако се невистинити. Освен тоа, не веруваме дека владата може да докаже било какви релевантни лажни изјави или нивното значење “, се наведува во поднесокот.

Неколку минути пред оваа објава, Брендон Ван Грек, главниот обвинител на Милер кој го раскина договорот со Флин, се повлече од случајот.

Ван Грек не ја објасни својата постапка, пишувајќи му на судот само дека го „моли судот да го прими неговото повлекување“.

Во меѓувреме Трамп реагираше на падот на обвиненијата за Флин: „Тој беше невин човек. Тој е голем џентлмен. Тој беше мета на администрацијата на Обама … Она што тие го направија е срамно и се надевам дека голема цена ќе биде платена “, изјави Трамп.

Related posts

Leave a Comment

error: Content is protected !!