Свет

САД подготвуваат ново крвопролевање во Сирија: Повеќе од 70 припадници на Исламската држава се ослободени од затвор

Исламска држава

Сириската арапска новинска агенција (САНА) во понеделникот објави дека американските сили префрлиле десетици терористи на Исламска држава (ИСИС / ИСИЛ / ИД / Даеш) од затворот контролиран од Сириските демократски сили (СДФ) во Ал-Хасак во нивната база во Ал – Танфу на сириско-јорданската граница.

Агенцијата ги цитираше своите извори кои велат дека американските сили префрлиле 70 терористи од Исламската држава, приведени во индустриски секундарен затвор на јужниот влез во градот Хасака, во својата база во Ал-Танфу.

Изворите велат дека „американските сили во Ал-Танфу обезбедуваат безбедно засолниште за терористите во регионот, ги поддржуваат со оружје и им обезбедуваат заштита за време на нивното движење од едно до друго место со цел да ги реализираат своите планови во Сирија“.

Американска војска

Дамаск во повеќе наврати ги обвинуваше американските сили за обезбедување прибежиште на терористите од Исламска држава кои дејствуваат во регионот на Триаголникот Палмира, кој некогаш беше под нивна контрола.

Loading...

Related posts

Leave a Comment