Свет

САД сакаат да ја исфрлат Русија од европските пазари преку санкциите, вели претседателот на руската дума

Претседателот на Државната Дума Вјачеслав Володин рече дека прашањето се однесува на трговските војни што САД ги води со Русија и Кина

Претседателот на руската државна Дума Вјачеслав Володин

 

САД воведуваат санкции против Русија не поради повторното обединување на Крим со Русија, туку со цел да ја исфрлат Русија од европските пазари, изјави во петокот претседателот на Државната Дума Вјачеслав Володин во интервјуто за телевизиската програма “60 минути”.

“Санкциите ќе беа воведени на кој било начин. Штом Русија  почна да се развива, веднаш штом  стана силна, тоа беше неизбежно”, рече претседателот, додавајќи дека Русија треба да ги надмине овие предизвици. Тој укажа на фактот дека стагнацијата на економијата која беше предизвикана пред неколку години е веќе ” минато”. “Ние  можеме да поминеме низ оваа ситуација и  можеме да го зачуваме исполнувањето на обврските кон нашите граѓани”, изјави тој.

“САД не се задоволни со фактот дека имаме огромен трговски промет со Европа што изнесува десетици милијарди долари. САД ги воведоа овие санкции за да нè исфрлат од Европа, “Рече Володин. “Причината не е дека Крим сега е дел од Русија. Тоа беше само изговор, а не причина”, додаде тој.

Прашањето се однесува на трговските војни што САД ги води со Русија и Кина, рече Володин.

Претседателот на Државната Дума потврди дека “Русија е во дијалог  цело време, и со САД и со Европа”. “И, се разбира, ние сме во дијалог со земјите кои се најдоа во оваа ситуација заедно со нас”, рече тој, именувајќи ги Кина, Иран и Турција меѓу таквите држави.

 

Related posts

Leave a Comment