Регион

САД се подготвени да одвојат 10 милиони долари за зајакнување на „граѓанскиот активизам“ во Србија

САД се подготвени да одвојат 10 милиони долари за зајакнување на „граѓанскиот активизам“ во Србија

Американската агенција за меѓународен развој (УСАИД) е подготвена да обезбеди до 10 милиони американски долари за програма што вклучува „зголемување на граѓанскиот активизам“ во Србија. Ова се наведува во описот на грантот, објавен од РТ.

 

„Главната цел на иницијативата за зајакнување на граѓанскиот ангажман (SCE) е да го зајакне граѓанскиот активизам во Србија и вклучувањето на населението во процесите на развој и реформи на општеството“, се вели во документот.

Како што е замислено од американските експерти, програмата, меѓу другото, „ќе привлече нови граѓански лидери од младите“, а исто така „ќе продолжи да развива успех во мобилизирање ресурси за јавни иницијативи“.

Буџетот што УСАИД е подготвен да го одвои за проектот не треба да надминува 10 милиони долари, а американската страна планира да го реализира во рок од пет години.

Во јануари, американскиот Стејт департмент ја објави својата намера да финансира иницијативи кои ќе ја промовираат американската култура и вредности кај народот во Србија. За овие цели, одделот планираше да одвои до 400 илјади американски долари.

Соединетите Американски Држави веќе долги години спроведуваат слични проекти во голем број држави, вклучително и во европските. Според експертите, таквата американска политика подразбира мешање во внатрешните работи на оние земји каде што се спроведува.

 

Related posts

Leave a Comment