Свет

Сакашвили изгубил 30 килограми за една година затвор

Поранешниот грузиски лидер Михаил Сакашвили ослабел 30 килограми по една година затвор. Парламентарците во земјата се сериозно загрижени за здравјето на екс-претседателот.

Според РИА Новости , парламентарката Коба Накопија, откако го посетила Сакашвили во клиниката, забележала влошување на неговата здравствена состојба. 

„Тој очигледно не е добро. Тој треба да биде префрлен во специјализирана клиника во странство, каде лекарите ќе му пружат соодветна помош“, ја цитира агенцијата Накопија.

Според неа, актуелните власти се одговорни за здравствената состојба на поранешниот шеф на Грузија. 

Да Потсетиме дека во првата половина на август лекарите му дијагностицираа на Саакашвили 17 различни дијагнози . Потоа ослабе 11 килограми. 

Екс-претседателот на Грузија беше приведен  на 1 октомври минатата година во Тбилиси, каде што политичарот тајно пристигна на крајот на септември. Во локалниот истражен центар Сакашвили штрајкуваше со глад и беше префрлен во болница под одделот, а потоа во воена болница. 

Михаил Сакашвили е обвинет за убиство на бизнисменот Гиргвлијани, напад на заменикот Гелашвили и растерување на демонстрантите на протест. Политичарот се товари и за проневера на буџетски средства и за погром против ТВ куќи. 

Related posts

Leave a Comment