Свет

Самитот на Г-20 не може да резултира со важни резултати, но форматот останува од витално значење – Џузепе Конте

Високиот претставник смета дека дискусиите и договорот за клучните прашања се од витално значење сами по себе

 

 

 

Самитот на лидерите на Г-20 не може секогаш да резултира со важни резултати, но форумот дава единствена можност за одржување важни дискусии, рече италијанскиот премиер Џузепе Конте во ексклузивното интервју со првиот заменик-генерален директор на ТАСС, Михаил Гусман, пред официјалната посета на рускиот претседател Владимир Путин Италија во четвртокот.

“Г-20 е важен формат затоа што им овозможува на лидерите на топ 20 најголеми економии да разговараат за глобалните предизвици. Во Јапонија се осврнавме на проблемот со климатските промени, проблемите со висококвалитетни инфраструктурни објекти, заедно размислувавме како се менуваат дигиталните технологии системски врски на пазарот на трудот. Сите овие теми се од голема важност “, смета шефот на италијанската влада.

“Се разбира, не смееме да очекуваме таквите дискусии да имаат големи плодови, но самиот дијалог и договорот за клучните прашања се многу важни”, истакна Конте.

Премиерот истакнува дека самитите на Г-20 имаат за цел да ја обликуваат најсоодветната политика, која “поттикнува нешто или, напротив, не охрабрува нешто”, како и да даде идеја за “како можеме да го насочиме идниот развој во корист на нашите граѓани, како се менуваат нашите координати. “

 

Related posts

Leave a Comment