Одлуката на Финска и Шведска да аплицираат за членство во НАТО не го промени ставот на Австријците кон неутралноста на нивната земја.

Истражувањето на јавното мислење на Unique Institute, објавено од виенскиот неделник „Профил“, покажува дека само 16 отсто од Австријците веруваат дека Австрија, како и Финска и Шведска, треба да се приклучат на НАТО.

Дури 70 отсто се на мислење дека мора да се одржи неутралноста.

Од друга страна, 14% од Австријците не сакале да коментираат на оваа тема.