Свет

Сергеј Глазев : Лекција за Белорусија

Putin advisor to leave the Kremlin for Eurasian Economic ...

Очекувани се обидите на западните агенти да организираат уште една „шарена револуција“ во Белорусија, која е ставена во сила и е дел од целосно рутинска технологија за користење на таканаречената мека моќ од страна на американската владејачка елита со цел да се одржи доминацијата во светот. Таа е многу ефикасна во државите без идеологија и не дава резултати во општества обединети со една или друга национална идеја.

Ако не постои идеологија во државата, тогаш всушност доминира моќта на парите, покриена со мешавина на слободарство и псевдо-патриотизам. Патриотската реторика се користи за прикривање на корупцијата и злоупотребата на моќта. Вака се уредуваат поголемиот дел од авторитарните режими во државите од третиот свет, меѓу кои се вбројува и постсоветскиот простор.

 

Псевдо-патриотизмот не помага

Како што покажува искуството од Латинска Америка и Африка, ваквите режими можат да постојат долго време доколку одговараат на надворешни идеолошки мотивирани сили. И тие можат да пропаднат преку ноќ ако овие надворешни сили можат да го надминат и заплашат критичниот дел од владејачката елита. Ако вториот е компонадор, ова е доволно лесно. (Поимот компонадор означува лице кое делува како агент на странска организација, вклучен во инвестиции, трговија или во економска или политичка експлоатација).

 

Четири месеци беа доволни за американските специјални служби да го соборат режимот на Јанукович. Штом претседателот на Украина одби да потпише огромен договор за асоцијација со Европската унија, тие започнаа кампања за негово соборување, потпирајќи се на нивните агенти во владата, медиумите и деловните кругови. Прво, сите украински оф-шор олигарси беа ставени на вистинската позиција „она што вие го сакате“. Под закана од конфискација на приходите од Украина, тие веднаш го изневерија својот претседател. Во исто време, новинарите-што се хранат од грантови, долго време хранети од западните специјални служби, почнаа да работат против Јанукович. Неговата корумпирана придружба, вклучително и безбедносните сили, а тој самиот беше парализиран од страв од западните санкции, кои беа искажани од сите лидери на земјите на НАТО и нивните амбасадори, доколку режимот употреби сила против „мајданците “.

Massive protests flood Belarus once more, as Lukashenko appears ...

Вторите, во меѓувреме, брзо се вооружија и се претворија во милитанти под водство на американски инструктори.

Оттогаш започна петгодишен период на грабеж на украинското национално богатство под надзор на американските марионети, кои веќе влегоа во фаза на трговија со луѓе и нивни органи. Во исто време, постои цврста моќ против мека моќ, чија употреба може да го задржи авторитарниот режим долго време. Меѓутоа, ако нема идеолошка основа што ја дели народот, падот на режимот следи по смртта на нејзиниот водач. Или, како во случајот со Либија, ако, пред надворешна идеолошки мотивирана закана, авторитарниот режим на недоволно силна земја е лишен од надворешни сојузници.
Речиси сите постсоветски држави го поминале тажното искуство на пучот, организиран од американските специјални служби. Тие не без причина си ја припишаа себеси победата над СССР и до ден денес сакаат да владеат со нашата територија. Тие успеаја да организираат државен удар со цел да ја узурпираат моќта од страна на нивните марионети: во Руската Федерација во есента 1993 година, во Украина во 2004 година („портокалова револуција“) и во 2014 година, во Грузија во 2003 година, во Молдавија во 2009- м, во Киргистан во 2005 година. Не успеаа: во Русија во 2011 година, во Белорусија во 2006 и 2010 година, во Узбекистан во 2005 година. Каде и да можеле, нивните кокошари ги ограбувале земјите што им биле дадени да владеат, извадиле вкупно околу два трилиони долари во странство и пренесувајќи го остатокот од профитабилните средства на американски и европски корпорации. Но, ова тажно искуство, како што може да се види од неодамнешните настани во Белорусија, не обезбедува сигурна инокулација на јавната свест против меката моќ на американските специјални служби.

Без идеологија што гарантира единство на моќта и луѓето, дури и најефикасните авторитарни режими не можат да гарантираат континуитет и да немаат долгорочна стабилност. И обратно – во присуство на национална идеологија, дури и малите земји како Куба, Северна Кореја и Иран можат самостојно да се спротивстават на надворешните непријатели, отфрлајќи ги сите нивни обиди за соборување на владата. СССР се распадна откако мнозинството луѓе престанаа да веруваат во градењето на комунизмот. Оттогаш, ниту една постсоветска држава не успеа да создаде убедлива идеологија за народот, заради која луѓето се во можност да го жртвуваат својот живот. Неговата замена со либерално-демократски и националистички украси само ја маскира моќта на парите, што ги корумпира сите гранки на власта. Покрај тоа, ова е моќ на надворешните пари, кои се отпечатени во неограничени количини од страна на Сојузните резерви на САД, ЕЦБ, Банките на Англија и Јапонија. За оваа моќ да биде апсолутна, тие ги држат централните банки во ЗНД (Заедница на независни држави) под будна контрола.

 

Главната работа е под чија контрола се вашите финансии

Неможноста на многу водачи на дури и големи држави во развој да ги разберат монетарните механизми на надворешната доминација на Соединетите држави е изненадувачка. Јас го предупредив бразилскиот претседател Вилма Русоф дека политиката на Централната банка за покачување на каматните стапки и либерализирање на девизните контроли ќе стисне инвестиции и деловна активност и ќе ја пренесе контролата на економијата на американските корпорации, што неизбежно ќе доведе до пад на приходите на работоспособното население и создавање услови за државен удар. За жал, ова се случи. Монетарната политика водена во ЗНД доведува до слични последици. Еднаш, кога бев министер за надворешни економски односи, се обидов да го отворам бразилскиот пазар за снабдување на руски високо-технолошки производи. Преку чаша локален рум, мојот колега јасно ми објасни дека со сета своја желба тоа нема да успее заради кадровската политика на американските разузнавачки служби во Латинска Америка. Тие им овозможуваат на највисоките претставници на државите да прават што сакаат, под услов да ги назначат препорачаните шефови на централните банки и министрите за финансии. И колку се полоши последиците од нивната монетарна политика, толку поинтузијастички се фалат од ММФ и светските медиуми што ги добиваат. Како се прави ова, можете да прочитате во брилијантната книга Исповеди за економски убиец од Џон Перкинс.

 

Во контекст на светската криза, покрај Бразил, само ЗНД сè уште води монетарна политика по препораките на ММФ. Нејзината суштина е уништување на внатрешните извори на кредит преку зголемување на каматните стапки и ограничување на банкарските механизми за рефинансирање на инвестициите, како и постојана дестабилизација на монетарниот и финансискиот систем со тоа што ќе се овозможи девизниот курс на националната валута да плови слободно.

Во отсуство на ограничувања за прекуграничните движења на капиталот, ова е доволно за да се воспостави контрола на американските хеџ фондови врз девизниот пазар и оние со неограничен пристап до ефтин кредит од западните корпорации – над реалниот сектор на националната економија. На пример, во Руската Федерација денес, половина од индустриските средства ги контролираат нерезиденти, а рубата стана најстариот непостојана валута во земјите од Г20.

 

Пет години од оваа монетарна политика во ЗНД доведе до стагнација на економијата, намалување на приходот на населението и пад на надлежностите на властите. Ова е главната социо-економска причина за протестите во Белорусија. Откако нејзината Централна банка, по руската, се префрли на политиката опишана погоре, тука заврши економското чудо. Ако пред тоа Белорусија беше во предност во однос на економскиот раст во постсоветскиот простор, со што го надминуваше обемот на производство остварено во БССР за скоро два пати, тогаш во последните години се најде на последно место во однос на стапката на раст на БДП во ЕАЕУ.

 

Александар Лукашенко успеа да создаде свое економско чудо. Немајќи резерви на нафта, гас, руда, црна почва – чернозем хумус, рибни ресурси, белоруската економија успешно се развива врз основа на извозот на инженерски производи и агро-индустрискиот комплекс. Партнерството со Русија, со кое Белорусија има државна унија и заеднички пазар, одигра важна улога во ова. Но, во последниве години, следејќи ги препораките на финансиските организации во Вашингтон, економијата на Република Белорусија ја загуби својата најважна предност во постсоветскиот простор – развиен домашен кредит. Намалувањето на механизмите за рефинансирање на производните активности од страна на Централната банка ги натера нашите браќа целосно зависни од надворешните извори на побарувачка и инвестиции. Ниту една измама со повторен извоз на украински и европски производи не може да ја надомести загубата на домашниот кредит, поткопувајќи ја врската на довербата со главниот партнер.

Belarus strongman Lukashenko wins re-election by landslide ...

 

Денес е болно да се види како белоруската младина, дрогирана од западно влијание, се обидува да ја жртвува својата иднина за да им угоди на западните марионети. Апсурдни штрајкови на државните претпријатија, неосновани тврдења за моќ од страна на полско-литвански марионети, идеолошки наследници на Пилсудски, ја влеваат Белорусија на патот на украинската катастрофа. Грешките во монетарната политика се лесни за корекција и сè уште постои потенцијал за производство за да се врати белоруската економија на траекторијата на огромен економски раст. Но, тоа нема да биде доволно. Потребни се мерки за подобрување на јавната свест. И не само во Белорусија, каде што власта на властите беше многу поголема до неодамна отколку во соседните постсоветски држави.

 

Што да се стори за да не се прошири од Минск во Москва

Подобрувањето на јавната свест не може да се спроведе во отсуство на идеологија споделена од народот. Дури и ако во Белорусија, каде се водеше систематска борба против корупцијата, владата водеше конзистентна политика во интерес на растот на производството и благосостојбата на граѓаните, се одржуваа социјалните гаранции и владеењето на правото, се доведува во прашање довербата во надлежните, тогаш политичката дестабилизација во другите постсоветски држави е само прашање на време и надворешно влијание.

За среќа, главната надворешна закана за нас брзо слабее бидејќи меѓународното влијание паѓа и расте хаосот во Соединетите држави. Но, поради губењето на економската доминација во светот, американската владејачка елита станува сè поагресивна, во обид да ја компензира со зголемување на експлоатацијата на периферијата. Уништувањето на државите заробени од американските марионети – Ирак, Либија, Украина, Грузија, Бразил – е се поочигледно . Ескалацијата на трговската војна против НР Кина и финансиската војна против Руската Федерација отиде далеку над границите на меѓународното право. По запленувањето на контролата врз алуминиумските средства на Руската Федерација од страна на Американското Министерство за финансии и одземањето на сметките на илјадници наши граѓани, треба да се очекува масовна конфискација на руски и белоруски средства во англо-саксонската јурисдикција, вклучително и во странство. Интензитетот на сајбер напади од страна на американската НСА за инфраструктура за информации, енергија и управување со инфраструктурата ќе се зголеми. Ситуацијата во Белорусија сведочи за мобилизација на американските специјални служби за директно мешање во внатрешните работи на нашите земји и поткопување на законската рамка на меѓународната безбедност од страна на Вашингтон – во подготвеноста за воена агресија.

Како што следи од теоријата за долги циклуси на светскиот економски развој, ескалацијата на хибридна војна од страна на Соединетите држави ќе продолжи до средината на 2020-тите, кога центарот за развој на светската економија конечно ќе се пресели во Југоисточна Азија. Главните битки на оваа хибридна војна, во кои непријателот веќе ја окупира Украина, Грузија, балтичките држави, сè уште е пред тоа. Ќе биде невозможно да се преживее на главниот информативен фронт на оваа војна без формирање на национална идеологија која обезбедува поддршка на владата од страна на народот. Изградбата на патриотска и голема симулација, во која се ангажирани и дворски политички технолози, не е ништо друго освен имитација, ако не и дискредитација на оваа задача.

Обидите на администрацијата на Елцин да се појави национална идеја не може да предизвикаат ништо друго освен сарказам. Ја поткопа основата на руската јавна свест – желбата за социјална правда, додека режимот на Елцин не можеше да смета на ништо друго освен омраза и презир од страна на масите. Од тогаш, сепак, социјалната стратификација – утврдување на општеството само се засили. Социјалните лифтови практично престанаа да работат. Декларираните намери на политичкото раководство на Руската Федерација за развој на економијата се саботираат, приходите на населението опаѓаат, а довербата во властите паѓа. Под овие услови, убавите изјави престанаа да работат. Народот може да верува само во конкретни дела што јасно ја покажуваат намерата на властите да ја вратат социјалната правда и да создадат реални услови за креативно самореализирање на граѓаните во продуктивни активности.

Економската експедитивност и научната теорија веќе долго време им предложуваа на надлежните органи како да го сторат тоа. Ова е листа на најочигледните мерки што истовремено создаваат услови за развој на економијата и обновување на социјалната правда: стопирање на извозот на капитал и целосна корупција при одвивање на големи владини нарачки и договори; оданочување на шпекулациите на валутата; воведување реална, а не имитација на данокот на добивка; распоредување на заеми за механизми за инвестиции и производни активности; враќање на плаќањата за загадување на животната средина соодветно на оштетување; повлекување на изнајмување на природни ресурси како приход на државата и враќање на универзалните социјални гаранции низ целата земја; воведување на реална плата за живеење и соодветно зголемување на минималната плата; национализација на имотот на непријателите кои водат хибридна војна против Русија; спроведување на законот за стратешко планирање преку механизми за јавно приватно партнерство, специјални договори за инвестиции, насочено позајмување на прифатените програми и проекти. Сето ова може да се стори пред крајот на оваа година и да се донесе економијата од кризата на траекторијата на огромен економски раст и да се направи долгоочекуваниот пробив за кој зборува претседателот на Русија.

Сепак, со сите очигледни целисходности нема да биде лесно да се спроведат дури и овие долготрајни мерки без идеолошко оправдување. И тоа не е доволно. Ни треба одлучувачки осврт кон нов светски економски поредок, чија идеолошка основа е комбинација на идеи за социјална правда, економска ефикасност, традиционални морални вредности и почитување на природата и човекот.

Оваа светска економска структура, која ја нарековме интегрална, сега е формирана во НР Кина, врз основа на синтеза на социјалистичката идеологија и креативно самореализирање на поединецот во продуктивни активности, централизирано стратешко планирање и конкуренција на пазарот, државна контрола врз циркулацијата на парите и приватното претприемништво. Државата делува како интегратор на разни социјални групи и спроведувач, усогласувајќи ги индустриските и социјалните односи врз основа на критериумот за раст на социјалната благосостојба. Сличен систем на социо-економски односи, но на демократска политичка основа, во моментов се формира во Индија. Неговите клучни елементи може да се видат во други земји што успешно се развиваат во Југоисточна Азија.

Предностите на интегралниот светски економски поредок во споредба со империјалниот што доминираа во историската ера на заминување, очигледно се манифестираа во економското чудо на НР Кина, големиот раст на Индија, подемот на земјите од АСЕАН и пред тоа во успешниот развој на Јапонија и Јужна Кореја. Нема сомнение дека во текот на следните две децении овој светски економски поредок ќе се рашири насекаде, а центарот на развој на светската економија ќе се пресели во Југоисточна Азија.

Нужната алтернатива

Идеолошкиот императив што ги поврзува репродуктивните контури на интегралниот светски економски поредок е вредностите на социјалната правда и националната солидарност.

Парите се доделени на улогата на алатка за сервисирање на процесите на репродукција и економски развој. Банкарскиот систем е предмет на целите на финансирање на инвестициите во развојот на производството. Регулацијата на економијата е изградена со цел да се стимулира растот на производството и благосостојбата на луѓето врз основа на прогресивно зголемување на економската ефикасност преку научен и технолошки напредок. Сите овие принципи, вклучително и правилата за емисија и промет на пари, регулирање на валутата и финансиска контрола, се утврдени во законодавството. Исто како и нормите на одговорноста на извршната власт за резултатите од социо-економскиот развој.

Едно време, за изградба на модерна креативна идеологија, авторот го формулирал концептот на социјално конзервативна синтеза. Тоа е комбинација на социјалистички и традиционални духовни вредности во интерес на опстанокот и одржливиот развој на човештвото. За жал, не беше прифатена ниту од социјалистичкиот интернационалец, ниту од хиерархијата. Но, од друга страна, таа беше поддржана од продуктивната елита на општеството за време на гласањето за Народната патриотска унија „Родина“ во 2003 година. Нема друга идеолошка алтернатива на тековниот култ на златното теле.

Релевантноста на концептот на социјално-конзервативна синтеза е потврдена со триумфот на „четвртата политичка теорија“ на Александар Дугин, според кој е неопходно да се преиспита политичката историја од нови позиции, надвор од вообичаените идеолошки клишеа и стари идеологии – либерализам, конзерватизам, монархизам, традиционализам, фашизам, социјализам и комунизам, натаму засновано врз конвергентни пристапи. Правилноста на Дугин се потврдува со растечкото влијание на популистичките партии во Европа, чија идеологија комбинира леви (социјалистички) идеи и десни (конзервативни) вредности.

Како што знаете, идеите владеат со светот. Но, од една страна, во услови на денешното просветлено општество, тие мора да бидат конструктивни и практично да ја потврдуваат нивната ефикасност. Од друга страна, владејачката елита мора доследно да ги спроведува. Помина времето за демагошки техники и имитација на насилна активност. За да се запре растечкиот хаос и корупцијата на државноста, да се спречи растечката војна на сите против сите, неопходна е трансформација на моќта. Оската на оваа трансформација треба да биде легализација на механизмот на одговорност на властите кон општеството. Извршен – за подобрување на нивото и квалитетот на животот на населението. Судски – за фер и законски решенија. Информативно – за објективно покривање на реалноста. Законодавно – за одржување на овие механизми на одговорност на сите гранки на власта.

Политичките реформи потребни за ова штотуку започнаа со усвојување на измените на Уставот. Ова е јасно дека не е доволно. Настаните во Белорусија јасно покажуваат несоодветност на нашата владејачка елита кон барањата на времето. Одговорите на овие предизвици не можат да бидат универзални за сите држави во светот. Но, тие можат да се комбинираат и меѓусебно да се надополнуваат во формирањето на нов светски економски поредок во постсоветскиот простор.

 

Извор https://vpk-news.ru/articles/58314

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

Related posts

Leave a Comment