Свет

СЕРГЕЈ ЛАВРОВ ГО ПРОЗВА БОРЕЛ: Неговата изјава покажува дека Киев се користи како отскочна даска за конечно сузбивање на Русија!

СЕРГЕЈ ЛАВРОВ ГО НАПАЃА БОРЕЉА Неговата изјава покажува дека Киев се користи како отскочна даска за конечно сузбивање на Русија!

 

Изјавата на шефот на европската дипломатија Џозеф Борел дека настаните во Украина мора да се решат на бојното поле ги менува правилата на игра и покажува дека Киев се користи како отскочна даска за конечно сузбивање на Русија, изјави рускиот министер за надворешни работи Сергеј Лавров за телевизијата „Русија 24“.

Ова е многу сериозна промена на политиката што Европската Унија и Западот во целина, предводени од САД, ја водат од почетокот на нашата специјална воена операција, политика која покажува гнев, па дури и неконтролиран гнев, рече Лавров. извинувајќи се за неговиот недипломатски речник.

Според него, таа политика била одредена од фактот што Украина почнала да се третира како отскочна даска за конечно потиснување на Русија и нејзино потчинување на глобалниот систем изграден од Западот, кој и покрај крајот на Студената војна и исчезнувањето на Варшавскиот пакт и Советскиот Сојуз се доближи до нашите граници и покрај ветувањата дека НАТО нема да се прошири.

Лавров посочи дека изјавата на Борел дека нема алтернатива за воено решение на ситуацијата во Украина не е обична порака и дека значително ги менува правилата на игра.

Кога шефот на дипломатијата на една земја или организација, во случајов шефот на дипломатијата на Европската унија, отворено вели дека одреден конфликт може да се реши само со воени средства, тоа значи дека или направил лапсус или згрешил и кажал нешто што никој не го овластил да го каже и во секој случај таа изјава е нешто невообичаено, рече Лавров.

Тој нагласи дека тоа што Борел го кажал тоа значително ги менува правилата на игра, бидејќи Европската унија никогаш претходно не дејствувала како воена организација, додавајќи дека руското Министерство за надворешни работи во следните два дена ќе ја анализира изјавата и ќе даде официјален коментар.

Related posts

Leave a Comment