Свет

Се укинува ограничувањето на бројот на претседателските мандати во Русија

Vladimir Putin

Руската Дума одобри уставна измена за укинување на ограничувањето на бројот на претседателските мандати.

Според иницијативата, амандманот „се однесува на поединец кој бил и / или е во позиција на руски претседател, без да се земе предвид бројот на мандати за време на кои тој / таа е и / или е на функција во моментот кога амандманот ќе стапи во сила. рускиот устав “и не ја исклучува можноста за повторно преземање на функцијата шеф на државата, пренесе Тас .

Амандманот го поднесе пратеничката на Обединета Русија, Валентина Терешкова.

Русите ќе гласаат за овој и на другите уставни амандмани на референдум на 22 април.

Related posts

Leave a Comment

error: Content is protected !!