Свет

Силите на сириската влада преземаа контрола над 28 населени места западно и северно од Алепо

Жителите на Алепо излегоа на улиците да го поздрават ослободувањето на овие населби

МОСКВА 16 февруари. Сириските владини трупи ја презедоа контролата врз 28 населби западно и северно од Алепо (360 километри од Дамаск),  објави новинската агенција САНА.

Според САНА, милитантите се повлекоа од нивните позиции, кон турската граница оставајќи 28 населени места што ги контролираа уште од 2012 година.

Жителите на Алепо излегоа на улиците да го поздрават ослободувањето на овие населби.

Сириската владина армија започна воена операција во Алепо и соседната провинција Идлиб на 25 јануари, откако милитантите прекршија уште еден договор за прекин на огнот во северната зона на деескалација. Оттогаш, владините трупи ја повратија контролата над повеќе од 50% од територијата на провинцијата Идлиб и ги ослободија јужните и западните населби на Алепо. Стратешкиот автопат што ги поврзува Дамаск и Алепо, со неговите индустриски центри, е исчистен од терористи.

 

Related posts

Leave a Comment

error: Content is protected !!