Свет

Сириската армија ја елиминира групата на ИСИС која се обидуваше да избега од Еуфрат

БЕЈРУТ, ЛИБАН (21:00) Сириската арапска армија (ДСА) спречи нов обид на Исламската држава  да ја преминат реката Еуфрат и да влезат на нивната територија во југоисточниот дел на Деир Ез зор.

Според еден воен извор од Дамаск, сириската арапска армија забележала група терористи од исламската држава кои се обидувале да ја преминат реката Еуфрат во близина на клучниот град Албукамал ова утро.

Штом беа забележани терористичките борци, сириската арапска армија отвори оган врз борците на Исламската држава со цел да се спречи нивното бегство од областа Багеуз на југоисточниот дел на Деир Ез зор.

Изворот вели дека групата на исламската држава која се состоела од повеќе од 15 борци била елиминирана за време на обидот за бегство или делумно се повлекла назад кон областа Багеуз.

Исламската држава се обидува да се пробие од планините Багеуз веќе скоро една недела, сепак интензивниот притисок од сириските демократски сили (СДФ) и американската коалиција на крајот ги принудија да направат очајни обиди да избегаат низ Еуфрат.

 

Related posts

Leave a Comment