Свет

“Сите во Каракас!” Гуаидо повикува на масовни улични акции поради извештаите за зголемување на американската парична помош за опозицијата

 

Во обид за враќање на изгубениот интензитет, водачот на Венецуела, Хуан Гуаидо, објави дека ќе покрене  “следна фаза” од неговата  цел преземање на власта, следната недела, со масовен уличен митинг, планиран за вторник.

“Ги повикуваме сите во Венецуела да се мобилизираат. Заедно, со граѓанската моќ и работата на Националното собрание, ќе преминеме во следната фаза во нашата борба. Сите во Каракас! “, Изјави на Твитер во средата, повикувајќи ги неговите поддржувачи да се припремат за” Голема улична акција “на 23-ти јули.

Митингот, очигледно, има за цел да го поттикне опозиционото движење во Венецуела, кое во земјата ја губи подршката, и покрај уживањето на широка поддршка од САД и нејзините сојузници – над 50 други земји во светот.

Гуаидо  смета на надворешната поддршка што ја ужива во неговата потрага по моќ. “Венецуелците не се сами; Претседателите, лидерите и агенциите во светот се со нас и се посветени на слободата и демократијата во Венецуела “ , објави на Твитер непосредно пред да ги објави своите нови планови .

Случајно, најавата доаѓа само еден ден откако беше објавено дека САД размислуваат за пренасочување на некои 41,9 милиони долари, претходно наменети за хуманитарна помош за Гватемала и Хондурас, за Гваидо и неговиот тим.

Според внатрешната белешка што ја достави американската Агенција за меѓународен развој (УСАИД) и датира од 11 јули, средствата се наменети за платите на Гваидо и неговата придружба, ги покриваат нивните патни трошоци, како и обезбедување “добри” тренинзи “ , техничка поддршка и пропаганда.

Парите се дел од околу 370 милиони долари помош во трајно пренасочување од страна на администрацијата на Трамп од Ел Салвадор, Гватемала и Хондурас поради нивната неспособност да ги спречат караваните на мигрантите од Централна Америка да маршираат кон границата со САД. Трамп ја објави одлуката за намалување на целата помош во март, но до сега не е јасно каде ќе одат резервните средства.

Related posts

Leave a Comment