Свет

СНОУДЕН: Пандемијата „Ковид-19“ го „нормализираше“ шпионирањето на граѓаните

Сноуден вели „Ти кажав така“

 

„Кога некој од нас ќе погледне каде се движи ова, треба да размислиме каде сме биле“, му рекол Сноуден на Смит. „И за жал, овие видови на итни овластувања кои се раѓаат од кризи имаат совршена историја на злоупотреба. Мислам, надолу, секогаш кога ќе ги погледнете овие работи, најсмешниот дел од тоа, на мрачен начин, е тоа што итната состојба никогаш не завршува и станува нормализирана“.

 

 

Во написот на АП се наведува дека следењето на мобилните телефони и друга технологија се користат за обвинување на луѓето за злосторства, блокирање на граѓаните да патуваат, вознемирување на „маргинализираните заедници“ и поврзување на личните здравствени податоци со системите за надзор и спроведување на законот.

 

 

Сноуден се прослави со разоткривањето на глобалните и домашните тактики за надзор на американската влада кои произлегоа од претходната криза, терористичките напади на 11 септември. Тој се пожали дека со технологијата поврзана со пандемијата која веќе се злоупотребува, „сега ќе биде потешко да се запре ова“.Во интервјуто во 2020 година, Сноуден тврдеше дека бидејќи сите се плашеле од сегашноста, тие занемариле да размислуваат како одлуките што се носат ќе влијаат на иднината. „Без разлика како се користи, она што се гради е архитектура на угнетување“. Тој додаде: „Како што се шири авторитаризмот, како што се множат законите за вонредни состојби, додека ги жртвуваме нашите права, ние исто така ја жртвуваме нашата способност да го запреме овој лизгање во помалку либерален, помалку слободен свет“.

 

Related posts

Leave a Comment