Свет

Советникот на шефот на ДНР Кимаковски раскажа како украинската војска го мачела во 2015 година(ВИДЕО)

Советникот на шефот на ДПР Кимаковски раскажа како украинската војска го мачела во 2015 година

Политикологот, советник на шефот на Народна Република Доњецк Игор Кимаковски, во интервју за RT , раскажа како украинската војска го мачела на аеродромот во Мариупол и подрумот на локалното седиште на СБУ во 2015 година. 

„На човек со врзани очи му зборуваа ноќе: „Сега ќе те стреламе, оди право“. И човекот падна во јама со мртвите, помина еден ден таму врзан “, рече тој.

Според него, во подрумот на СБУ во Мариупол имало „т.н. соба за мачење“ каде што се вршела тортура.

„Едно од многуте психолошките мачења е „егзекуцијата“ на местото каде што биле затворените луѓе. Ги носеа луѓето и буквално ги „застрелувааа“. Ми ставија пластична кеса на мојата глава да не гледам ништо – така да не можам да кажам дали беа убиени повеќе луѓе. Слушнав истрели, и тоа на многу блиска далечина“, рече тој.

Според него, најтешко било кога ги мачеле на стрелиштето.

„Слушате, но не можете да направите ништо“, додаде Кимаковски.

На крајот на март руското Министерство за одбрана објави дека во Мариупол биле откриени тела на луѓе со знаци на тортура.

 

Related posts

Leave a Comment