Свет

Советот на ЕУ изрази загриженост во врска со безбедносните предизвици во Црното Море

Советот ја истакна “растечката стратешка важност на регионот на Црното Море за ЕУ”

 

 

 

ЛУКСЕМБУРГ, 17 јуни. Министрите за надворешни работи на 28 земји-членки на ЕУ изразија загриженост во врска со безбедносната ситуација во регионот на Црното Море и ја потврдија политиката за непризнавање на Крим, објави Советот на Европската унија во изјавата усвоена на состанокот во Луксембург во понеделникот.

“Советот останува загрижен за безбедносните предизвици во регионот на Црното Море. Во овој контекст, тој повторува дека почитувањето на меѓународното право, вклучувајќи ги и принципите на независност, суверенитет и територијален интегритет, Конвенцијата на Обединетите нации за правото на морето, слободата на навигацијата, како и политичките одлуки на ЕУ и политиката за непризнавање на илегалната анексија на Крим, се основни за пристапот на ЕУ кон регионалната соработка во регионот на Црното Море “, се вели во соопштението.

Советот ја истакна “зголемената стратешка важност на регионот на Црното Море за ЕУ”, повикувајќи на “засилено вклучување на ЕУ во регионалната соработка”. “Особено, ја истакнува важноста на искористување на новите можности за економски развој, еластичност и поврзаност во регионот и пошироко”.

Во документот се вели дека Советот признава дека “подобрената регионална соработка во Црното Море ќе придонесе за имплементација на Стратегијата на ЕУ за поврзување на Европа и Азија и нејзините четири приоритети во однос на транспортот, енергијата, дигиталното и кон-луѓето”. 

“Советот ја нагласува важноста за изработка на план за комуникација за поддршка на придонесот на ЕУ за регионална соработка во регионот на Црното Море и за зголемување на видливоста на работата на ЕУ и нејзините земји-членки”.

ЕУ разговараше за областа на Црното Море на различни нивоа по инцидентот на 25-ти ноември 2018 година, кога три украински воени бродови ги прекршија правилата на преминување во Керченскиот теснец. И покрај повторените предупредувања и барања да престанат, украинските бродови продолжија со својот пат, принудувајќи ја Русија да користи оружје. Тројца украински војници беа лесно повредени. Бродот беше запленет и 24 украински морнари беа уапсени под обвинение дека ги прекршиле границите на Русија.

Related posts

Leave a Comment