Свет

Соединетите Американски Држави и се закануваат на Индија со „последици“ поради договорот со Русија за плаќање со рубљи

Соединетите Американски Држави ја предупредија Индија за „последиците“ од тргувањето со Русија во руски рубљи или купувањето нафта од земја која голем дел од западниот блок се обидува да ја изолира преку санкции.

„Тоа ќе биде последица за секоја земја, вклучително и Индија, која врши трансакции во локална валута преку руската централна банка или конструира механизам за плаќање што ги поткопува или заобиколува американските санкции против Русија“, рече Дејлип Синг, заменик-советник за национална безбедност на САД за меѓународна економија за време на посета на Њу Делхи, пренесува The Hindu . Американскиот функционер Синг слета во Њу Делхи неколку часа пред рускиот министер за надворешни работи Сергеј Лавров да слета таму.

Синг, исто така, рече дека Индија не треба да очекува Русија, како „помлад партнер“ на Кина, да и помогне на Индија доколку повторно има конфликти со Кина на границата на Хималаите (т.н. линија на вистинска контрола). „Доаѓам овде во духот на пријателството за да ги објаснам механизмите на нашите санкции, важноста на приклучувањето, да изразиме заедничка определба и да промовираме заеднички интереси. И да, има последици за земјите кои активно се обидуваат да ги заобиколат санкциите “, рече американскиот претставник “. Оваа недела, претставници од Банката на Русија, централната банка на земјата, се состанаа со претставници на Резервната банка на Индија за да разговараат за алтернативните механизми за плаќање,

Синг одби да коментира за тоа на кои точно „последици“ мисли и дали Вашингтон ќе реагира на индиското купување на противракетниот систем С-400 од Русија, што досега се одвиваше преку алтернативен механизам за плаќање „рупии-рубља“. Американскиот функционер одби да коментира дали ќе ја казнат Индија поради таа трансакција, која е спротивна на новите санкции, но и на старите според американскиот CAATSA (Санкции против американските противници). Тој рече дека повеќе би сакал да води такви разговори со владата „приватно“. Неговата порака ја одразува позицијата на Европската унија и германските претставници во Делхи претходно оваа недела, кога тие рекоа дека Индија не треба да ги користи „економските придобивки“ од западните санкции или да се обидува да ги разводни за време на војната. Индија, според некои аналитичари, ќе ја искористи ситуацијата и ќе купи ефтини гас и нафта како би ги зајакнала стратешките резерви.

Related posts

Leave a Comment