Екологија Свет

СОРОС КУКА, МУ ПРОПАДНА ПЛАНОТ ЗА ЕУ!

Милијардерот и најекспонираниот заговорник на глобализмот, Џорџ Сорос во петокот истакна дека пандемијата на коронавирус се заканува на опстанокот на Европската унија. Тој се залагаше за издавање на европски обврзници.

„Ако ЕУ не може тоа да го разгледа, можеби нема да ги преживее предизвиците со кои се соочува сега“, рече Сорос како одговор на прашањата на новинарите во е-пошта.

„Тоа не е теоретска можност. Може да биде трагична реалност“, додаде тој.

Сорос рече дека ЕУ треба да има кредитен рејтинг на ААА за издавање на такви обврзници, поради што треба да има овластувања за наплата на данок за да ги покрие трошоците на обврзниците.

„Постои решение“, рече Сорос, американски инвеститор кој се прослави со успешениот облог против фунтата во 1992 година.

„Даноците само треба да бидат одобрени; не треба да бидат имплементирани“, додаде Сорос.

На прашањето за Брексит, тој рече дека е особено загрижен за растот на евроскептицизмот во Италија.

„Што би останало од Европа без Италија?“, Се запраша тој.

„Опуштеноста на правилата за државната субвенција, кои се фаворизираат од Германија, посебно се неправедни за Италија, која веќе беше европски пациент, а потоа и најпогодената земја од Ковид 19“, рече Сорос.

Францускиот претседател Емануел Макрон и германската канцеларка Ангела Меркел во понеделникот предложија формирање фонд од 500 милијарди евра за најтешко погодените региони и економски сектори во ЕУ.

Како што беше истакнато, станува збор за финансиска помош, а не за заем. Европската комисија треба да ја финансира оваа сума преку заеднички обврзници.

Франција и Германија, чии договори обично го отвораат патот за пошироки договори во ЕУ, предложија Европската комисија да позајми и да троши пари во име на целата ЕУ и покрај буџетот на ЕУ за периодот 2021-2027 година. што е веќе близу една милијарда евра.

На ова се спротивставуваат пофискално одговорни, „штедливи“ членки на ЕУ – Австрија, Холандија, Данска и Шведска.

Австрискиот канцелар објави дека споменатите земји ќе го претстават својот контра-предлог.

Related posts

Leave a Comment