Свет

Спречени серија терористички напади во Белорусија

Спречени серии терористички напади во Белорусија, јавува денес телевизискиот канал Белорусија-1.

Белоруските службеници за спроведување на законот приведоа неколку лица кои подготвувале терористички напади и саботажи во републиката. Сите тие беа регрутирани од терористичката организација BYPOL и бегалците од белоруската опозиција.

На терористите им беше наложено да поставуваат бомби и да направат запаливи коктели преку чет-бот во месинџерот.

Заменик-шефот на белоруското Министерство за одбрана Генадиј Казакевич изјави дека подготовката на нападите е проект на западните разузнавачки служби, кои ја финансирале подготовката на нападите.

Уапсените даваат признанија и се подготвени да соработуваат со истрагата.

За потсетување во Белорусија на 14 октомври беше воведен режим на контратерористичка операција . Шефот на Министерството за надворешни работи на земјата, Владимир Макеи , рече дека тоа се должи на појавата на извештаи за претстојни провокации од голем број соседни држави.

Претседателот на КГБ на Белорусија, генерал-полковник Иван Тертел, на 11 октомври изјави дека странските разузнавачки служби помагаат во обуката на терористите во Полска и Литванија да вршат злосторства во Белорусија.

Related posts

Leave a Comment