Свет

СРАМНА УЦЕНА ОД САД : Ќе и помогнеме на Турција доколку се „откаже“од С-400

С 400

САД се подготвени да и помогнат на Турција против Сирија ако „се ослободи“ од системот С-400 што го купи од Русија, изјави постојаниот претставник на САД во НАТО, Кеј Бејли Хачисон.

„Се надеваме дека Турците ќе се ослободат од системот за воздушна одбрана лоциран во срцето на Анкара“, додаде таа.

– Се надеваме дека Турција ќе може да одолее на сириската агресија што се спроведува со поддршка на Русија, што резултираше со убиство на турски војници. Се надеваме дека ќе можеме да составиме пакет помош за Турција. „Се надевам дека Турција нема да го распоредува рускиот систем за противвоздушна одбрана во својата земја -тој му пречи на (воениот) потенцијал кој ние можеме да им го дадеме за борба против сириската агресија“, рече Хачисон.

„Се надеваме дека Турците ќе се ослободат од системот за воздушна одбрана лоциран во срцето на Анкара“, додаде таа.

Related posts

Leave a Comment