Регион

Србија ги негираше гласините дека се приклучува кон Евроазиската унија

 

Министерот за трговија, туризам и телекомуникации на Србија, Расим Љајиќ изјави дека земјата не влегува во Евроазиската унија, според шпекулациите во српските медиуми, но само потпишува договор за слободна трговија. Слични договори се веќе во сила со Русија, Белорусија и Казахстан.

Евроазиската унија се прошири во Ерменија и Киргистан и одлучи да ги усогласи договорите за слободна трговија со трети земји, вклучително и со Србија.

Договорот нема политичка, туку единствена комерцијална димензија. Во рамките на Евроазиската унија е решено сите договори за слободна трговија со трети земји да бидат консолидирани. Ако Србија одбиеше да потпише, ќе го доведе во прашање договорот за слободна трговија со Русија, рече Љајиќ.

На 25 октомври, Србија ќе потпише договор со Евроазиската економска унија, заменувајќи ги овие договори, кои ќе вклучуваат проширен список на стоки без царини.

Related posts

Leave a Comment