Регион

Србија гневна на молкот на ЕУ за одбивањето на Косово да го спроведе Бриселскиот договор

Според српскиот претседател, Белград ги спровел своите обврски според Договорот

 

Белград е шокиран од недостатокот на реакција од страна на Европската унија за одбивањето на Приштина да го спроведе Бриселскиот договор, рече српскиот претседател Александар Вучиќ по посетата во болницата каде закрепнува рускиот дипломат Михаил Красночеков, кој беше повреден во Косово.

“Шокирани сме што Европската унија не покажа одговор на изјавата на Хашим Тачи, во која тој рече дека Приштина нема да се придржува кон Бриселскиот договор, туку треба да ни кажат дали овие договори се уште се во сила. Чекавме 24 часа, но ништо се случи “, рече Вучиќ.

Претседателот на непризнаеното Косово Хашим Тачи претходно изјави дека нема да дозволи заедницата на српски општини да биде формирана во регионот, како што е предвидено со Бриселските договори. Според него, ситуацијата е променета и тој не може да дозволи тоа да се направи во замена за олеснување на визните ограничувања со Европската унија. Тачи додаде дека ако се создаде Заедница на српски општини “ќе се појави втора Република Српска”.

Формирањето на Заедницата на српските општини е камен-темелник на Бриселскиот договор за нормализирање на односите меѓу Белград и Приштина, потпишан на 19 април 2013 година. Документот од 15 ставки претежно ги опфаќа прашањата што се однесуваат на надлежностите на српските општини во северно Косово. Таа вели дека Заедницата ќе биде самоуправувачка асоцијација на косовски општини со најголем број српски населби. Според српскиот претседател, Белград ги спровел своите обврски според Договорот, додека Косово започнало да изготвува повелба за Заедницата на српските општини пет години по потпишувањето на документот, но подоцна ја прекина работата.

Related posts

Leave a Comment