Свет

„СРБИЈА НЕМА ДА МОЖЕ ДА СЕДИ НА ПОВЕЌЕ СТОЛЧИЊА“: Она што го мисли Путин, Лукашенко му го порача на Вучиќ

Serbian Leader Seeks Putin's Advice on Tensions with Kosovo

Претседателот на Белорусија Александар Лукашенко во вторникот изјави дека Србија нема да може да седи на повеќе столчиња поради актуелните геополитички настани во светот.

Во вторникот пред медиумите се обрати претседателот на Белорусија Александар Лукашенко . Во таа прилика тој зборуваше за актуелната геополитичка слика во светот, а ја спомена и Република Србија , велејќи дека поради актуелните геополитички случувања во светот нема да може да седи на повеќе столчиња . Ова наводно се однесува на војната во Украина , тензиите меѓу Кина и Тајван , како и вчерашните напади на Азербејџан врз Нагорно Карабах . Според политичките експерти, претседателот на Белорусија на овој начин го пренесува она што го мисли претседателот на Русија, Владимир Путин.

„ Србија нема да може да седне на повеќе столчиња . Треба да направиме разлика меѓу властите и обичните луѓе. Да бевте на мое место, како би гледале на ситуацијата? Се разбира дека треба да му помогнеме на српскиот народ и ќе го сториме тоа. Ние сме такви луѓе, но ја земаме предвид политиката на Србија кон Белорусија, сакаат да седнат на три столчиња, но нема да успеат, сакаат да бидат добри со сите. Нема да им се даде шанса да го направат тоа , пред се поради Европската унија, во која сакаат да се приклучат “, рече претседателот на Белорусија.

На прашањето што може Белорусија да направи за Србија, Александар Лукашенко наведе пример за однесувањето на Србија додека Белорусија беше под санкции.

„ Не знам што можеме да направиме за нив. Прво ќе погледнам што направија кога Белорусија се соочи со санкции . Не сакам да копам во блиското минато, но погледнете… “, даде пример Лукашенко.

Лукашенко тогаш потсети дека ја посетил Србија во 1999 година за време на бомбардирањето.

„ Отидов таму ризикувајќи го мојот живот, беше навистина опасно. НАТО (кој веќе беше таму во мисија за бомбардирање) ни наложи да користиме височина од 500 метри (што е височина на хеликоптер). Мислеа дека нема да продолжам и дека ќе си одам дома, но им наредив на пилотите да летаат на таа висина. Се разбира, можеа да го соборат авионот, но не се осмелија. Летав таму под бомбардирање “, рече тој.

Тој привлече внимание на фактот дека неколку години потоа српската влада се приклучи на некои санкции кон неговата земја.

„ Сега размислувам за тоа. Меѓутоа, од друга страна, тоа е народ поврзан со нас. Србите се добри, разумни луѓе . Па, можеби тие немаа среќа, но ниту другите “, заклучи претседателот на Белорусија.

 

Related posts

Leave a Comment