Регион

Србија: Одобрена спорната мРНА вакцина на Фајзер за деца на возраст од 12 до 15 години

Israel sees probable link between Pfizer vaccine and myocarditis cases |  Reuters

Агенцијата за лекови и медицински помагала на Србија тврди дека се исполнети сите услови за одобрување.

Агенцијата за лекови и медицински помагала на Србија (АЛИМС) одобри употреба на вакцина против ЦОВИД-19 од страна на производителот Пфајзер / БиоНТех за возраст од 12 до 15 години, објави денеска АЛИМС.

Денес, Агенцијата ја разгледа измената и дополнувањето на лиценцата за вакцини Pfizer при Комисијата за лекови за луѓе, и откако потврди дека се исполнети сите законски услови, и пред се, дека се исполнети највисоките професионални критериуми поврзани со безбедноста и ефикасноста, заклучи дека оваа вакцина може да се користи кај население од 12 до 15 години во Србија.

Контрола на научни податоци

Како што се наведува, експертите на АЛИМС строго ги контролирале сите научни податоци во овој контекст од клиничките испитувања спроведени од производителот во други земји од поднесувањето на барањето со комплетна документација, пренесува Танјуг.

Покрај тоа, членовите на комисијата, експерти од областа на фармацијата и медицината, исто така ги проверија сите материјали пред точката да биде ставена на дневниот ред на денешниот вонреден состанок на комисијата.

Со завршување на сите овие постапки, можат да започнат активностите на другите надлежни институции, стручни комисии и тела одговорни за имунизација воопшто, како и педијатрија, со цел да се исполнат потребните услови и да се дефинираат дополнителни критериуми пред да се започне вакцината на оваа возраст , според АЛИМС.

Инаку за вакцината на Pfizer и воопшто за сите вакцини кои функционираат на принципот месенџер РНА, се плетат голем број контроверзни приказни кои одат дотаму и велат дека овие вакцини го менуваат човечкиот геном. Дури и нобеловецот од областа на биохемијата Лук Монтање изјави дека примањето на овие вакцини е рамно на самоубиство.

Дополнителни проблеми на вакцините на Pfizer им носи фактот од пред една недела кога во Израел, Израелското Министерство за здравство соопшти дека открило случаи на воспаление на срцето забележани главно кај млади момчиња кои примиле вакцина Пфајзер (PFE.N)

Related posts

Leave a Comment