Свет

Среде пандемија – оставки на извршните директори на најголемите светски компании! : Дали тие знаат нешто што ние не знаеме?

Среде пандемија - оставките на извршните директори на најголемите светски компании!

Извршните директори на некои од најголемите фирми во светот неодамна поднесоа оставки.

Најпознат од нив е секако Бил Гејтс , еден од основачите на „Мајкрософт“, кој рече дека ќе го напушти одборот на директори на компанијата за да се посвети на добротворни работи. Милијардерот објави дека целосно го напушта управниот одбор, како и одборот на директори на конгломератот „Беркшир Хатавеј“, на чело со милијардерот Ворен Бафет. Гејтс рече дека планира да посвети повеќе време на фондацијата Бил и Мелинда Гејтс, и ќе остане советник за технологија на извршниот директор на Мајкрософт и на другите лидери на компанијата.

Гејтс, сепак, не е единствениот. Напротив. Среде вирусната пандемија , оставки поднесоа и други директори на моќни глобални компании:

 • Džini Rometi (Ginni Rometty) – IBM
 • Džejms Maren (James Murren) – MGM
 • Merilin Hjuson (Marilyn Hewson) – Lockheed Martin
 • Bob Ajger (Bob Iger) – Disney
 • Les Veksner (Les Wexner) – Lbrands
 • Ajai Banga (Ajay Banga) – Mastercard
 • Džejson Druhe (Jason Droege) – Uber Eats
 • Rendi Frir (Randy Freer) – Hulu
 • Fernando Merce (Fernando Mercé) – Nestle Waters
 • Kejt Blok (Keith Block) – Salesforce
 • Barbara Novick (Barbara Novick) – Blackrock

Дали тие знаат нешто што ние не знаеме?

Related posts

Leave a Comment