Здравје

Српски научник разви тест за корона, посигурен од PCR

kovid, 19, круна, тестови, тестирање

ЛОНДОН – Истражувачи од Универзитетот во Кембриџ, чиј тим вклучува молекуларен биолог од Србија, Филип Бошковиќ, развија тест со кој ќе се регистрираат вируси и нивни варијанти побрзо и поверодостојно од PCR и ќе се подобри дијагнозата и третманот на ковид-19, како и други респираторни инфекции .

 

Проектот беше лансиран во мај минатата година во лабораторијата Кавендиш, а Бошковиќ, докторант на Кембриџ, води дел од истражувањето поврзано со дијагнозата на САРС-CoV-2, но и потенцијално на други вируси, доколку пациентот е негативен за вирусот корона.

Бошковиќ за Танјуг изјави дека тим научници, вклучувајќи биохемичари, физичари, биотехнолози и машински инженери, развиле тест што е поедноставен и кој ќе „покрие“ широк спектар на патогени – вируси и бактерии кои предизвикуваат инфекции на дишните патишта и респираторниот тракт.

Истражувањето е иницирано со цел да се надмине проблемот што се појави на почетокот на пандемијата со „ковид-19“, кога, посочува Бошковиќ, се покажа дека нема доволно тестови за ПЦР и дека се скапи, па затоа и не се прават масовно во епидемиите на сезонски грип.

„Големиот проблем е кога тестот е негативен, и мора да ја откриете причината за болеста на пациентот и да го утврдите третманот, што значи дека треба да се направат десетици тестови“, рече Бошковиќ, чиј универзитетски договор со компанија за патенти го обврзува да не открива детали за проектот.

Тоа укажува на тоа дека статистичките податоци покажуваат дека секое петто дете во светот умира од непозната респираторна причина, нагласувајќи дека овој проблем ја надминува сегашната пандемија на коронарен вирус.

„Многу пациенти умираат од пневмонија, а не е познато дали станува збор за вирусна или бактериска инфекција. Кога ќе се знае причината за болеста, тогаш е полесно да се направи потенцијален лек што би го запрел вирусот. Значи, овој тест ќе биде корисен и за дијагностика и за развој на нови лекови “, посочува Бошковиќ.

Тој наведува дека тестот е дизајниран да биде прилагодлив и дека може да се примени на нови соеви на корона вирус или кој било друг вирус, како и дека на овој начин може да се следат побрзо и полесно повеќе параметри истовремено.

„Тековните тестови покажуваат само дали пациентот е позитивен или негативен, дали можеби имал вирус и дали повеќе не е извор на инфекција, туку поради остатоците од т.н. геном на вирусот, резултатот од тестот е позитивен “, објаснува Бошковиќ, целта на проектот во лабораторијата Кавендиш, една од најуспешните во светот, во која, меѓу другото, беше откриена и структурата на ДНК.

Тој додава дека во вториот дел од истражувањето, научниците се обидуваат да најдат потенцијални места во геномот на вирусот каде дејството на одредени лекови би ги запрело клучните процеси за репликација на вирусот.

„Се обидуваме да погледнеме насочено кон структурите наречени гекадриплекси кои се формираат во геномот на вирусот и да најдеме места во таа структура каде потенцијален лек може да ја блокира репликацијата на вирусот. За вирусни инфекции, вакцинацијата е најдобра форма на превенција, но во случај на бактериска инфекција, тешко е да се насочи вирусот во однос на здравите клетки “, посочува Бошковиќ, додавајќи дека овој дел од истражувањето треба да им помогне на клиничарите да утврдат терапија за лекување на инфекција.

Освен што е ангажиран во тој проект, Бошковиќ го проучува животот и на нано ниво, односно на милијарда пати помало ниво од она што човечкото око може да го визуелизира.

„Обидувајќи се да создадам нови технологии, се обидувам да добијам информации за биолошки системи кои досега не беа достапни, и на тој начин правилно ги разбирам биолошките системи во нивната природно-физиолошка состојба, но и во патолошки состојби или разни болести“, објаснува Бошковиќ.

Тој вели дека повеќето научници во Велика Британија биле погодени од пандемијата затоа што скоро сите научни институции и универзитети биле затворени во поголемиот дел од претходната година, освен лабораторијата Кавендиш, која, според Бошковиќ, работела и за време на епидемијата на шпански грип.

Главниот проблем, според Бошковиќ, е што падот на БДП и скоро една година на целосно затворање влијаеа на економијата и доведоа до намалување на буџетот за науката за околу милијарда фунти.

„Економијата во Велика Британија се заснова на наука и секоја промена на буџетот за наука на долг рок има негативни последици врз економијата затоа што колку повеќе се вложуваат во науката, толку повеќе иновации и потенцијални технолошки откритија. „Брегзит и пандемијата имаа двоен негативен ефект врз науката и економијата, но очекуваме дека ќе се стабилизира и дека наскоро ќе работиме како пред пандемијата“, наведува Бошковиќ.

Related posts

Leave a Comment